Zahtjev mjesnih zajednica i NVO iz Budve: Školj da bude park šuma, izbrišite marinu i hotel

"Strateško planiranje razvoja Budve je pitanje struke i nauke, a ne partijske većine. Nijedan turistički radnik, agencija, privrednik, turista, građanin, NVO se neće složiti da na ostrvu bude bilo kakav hotelski sadržaj"

8175 pregleda 7 komentar(a)
Nekadašnji izgled ostrva Sveti Nikola, Foto: Privatna arhiva
Nekadašnji izgled ostrva Sveti Nikola, Foto: Privatna arhiva

Uznemireni smo upornošću stručnjaka-planera koji rade prostorni plan Crne Gore i prostorni urbanistički plan Budve jer su i dalje uporni da na ostrvu Sveti Nikola,ucrtaju marinu za jahte i hotel sa 500 kreveta.

To se navodi u zajedničkom apelu za zaštitu Školja dostavljenom “Vijestima”, a koji su ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović, autorskim timovima za izradu Prostornog plana Crne Gore (PPCG) i Prostornog urbanističkog plana Budve (PUP), Komisiji za reviziju ova dva planska dokumenta, kao i gradonačeniku Budve Milu Božoviću uputili predstavnici mjesnih zajednica “Stari grad”, “Gospoština”, “Podkošljun”, “Bijeli do”, te Društva za sportski ribolov na moru “Širun”, Udruženja ugostitelja Budve i NVO “Porat - Pizana Budva”.

”Od 2019. traje naše dokazivanje da ostrvo treba da ostane park prirode, da ostrvo nije racionalno ni isplativo urbanizovati, da je aktuelna lokacija nastala nasipanjem mora i raznim fiktivnim mahinacijama kupaca i banaka, koje su krivična djela, da je na Skupštini Crne Gore 2018. većinski dio DPS odbornika, bez diskusije i rasprave dizanjem ruku bio protiv 5.000 potpisa naše peticije i usvojio Plan priobalnog područja, sa hotelom i marinom. Strateško planiranje razvoja Budve je pitanje struke i nauke, a ne partijske većine. Nijedan turistički radnik, agencija, privrednik, turista, građanin, NVO se neće složiti da na ostrvu bude bilo kakav hotelski sadržaj jer svakog dana u julu i avgustu 4.000 turista se prevezu u najljepšu mediteransku prirodu koju Budva može da ponudi”, navodi se u apelu mještana Budve.

Kako navode, “dovoljno je da pogledate šta je divlji graditelj uradio 1998-2000. godine.

”Izbetonirao je 400 metara pješčane plaže da bi napravio pristanište na koje niko ne vezuje barku ni jahtu. Razorio je milenijumski sprud Tunju i poremetio morske struje, riblja staništa, podvodnu floru i faunu. Očigledno je da predlagač plana ne poznaje život na ovom prostoru, jer ako se dozvoli predložena gradnja, nestaće čitav jedan živi svijet koji drži ravnotežu budvanskog biodiverziteta”, upozoravaju predstavnici mjesnih zajednica i NVO sektora.

Izgradnja na ostrvu, kako ističu, prouzrokovala bi degradaciju morskog eko-sistema i intenzivno odumiranje staništa riblje mlađi, koja je vjekovima, baš tu pronašla svoje najbolje mjesto za život.

”Podvodne livade, Posidonia oceanica (morske trave), najvećeg podvodnog proizvođača kiseonika, potpuno bi nestale zbog agresivne frekvencije buke, gasova, mirisa benzina mnogobrojnih plovila, otpada... Ostrvo ispred Budve još posjeduje biodiverzitetski vitalitet i stabilizuje i usporava procese klimatskih promjena. Nerazumno i neobjašnjivo je da Ministarstvo koje u nazivu ima ekologiju i bori se za kvalitet vode, vazduha, zdrave životne sredine, sakupljanja otpada i slično u isto vrijeme planira totalnu agresiju na najvredniji prirodni resurs Budve. Priznaćete da je to svojevrsni planerski i investitorski skandal. U svim planovima od 1945. godine ostrvo Sveti Nikola je bilo planirano kao park-šuma. To su poštovale sve vlasti i stručnjaci, sve dok državna privatizacija nije favorizovala pojedinačni, bliski i lični interes nad opštim dobrom i javnim interesom. Još se kriju eksperti koji su planirali “Budva -Centar” i za samo 10 godina obezličili, obezvrijedili i doveli do funkcionalne i ekonomske neodrživosti Budvu, grad sa najviše šansi na južnom Jadranu”, istakli su mještani.

Oni su pozvali da se poštuje Ustav Crne Gore član 23, stav 1 prema kojem svako ima pravo na zdravu životnu sredinu.

”To znači da ostrvo Sveti Nikola u planu PPCG i PUP Budva ostane park šuma i da ga unaprijedimo u botaničiki rezervat. Takođe, pozivamo vas da kompletan autorski i revidentski tim zajedno sa nama obiđe ostrvo Sveti Nikola”, navodi se u apelu.

Bonus video: