Radulović najavljuje tužbu protiv MUP-a

Institucija Zaštitnika ljudskih prava utvrdila da je resor unutrašnjih poslova diskriminisao službenika, oni ne postupaju po preporukama

7444 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Milovan Radulović najvjerovatnije će tužiti taj resor, jer odbijaju da ga vrate na radno mjesto u Centru za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Spužu, uprkos činjenici da je Vladina Komisija za žalbe poništila rješenje kojim je rasporođen na drugu poziciju, a institucija Zaštitnika ljudskih prava utvrdila da je diskriminisan.

Radulović je “Vijestima” kazao da MUP odbija da postupi po preporukama zamjenice institucije Zaštitnika Nerme Dobardžić, ignoriše urgencije te institucije, zbog čega je “prinuđen da pravdu potraži kroz sve raspoložive pravne mehanizme”.

Prema njegovim riječima, ali i mišljenju Dobardžićeve koja je izvela ispitni postupak, Radulović je na drugo radno mjesto preraspoređen nakon što je početkom godine upozorio poslodavca - MUP i tadašnjeg državnog sekretara Rada Miloševića na to da Direkcija za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu krši Zakon o radu, i to po više osnova - neredovno isplaćivanje naknada za noćni i prekovremeni rad, problematično obračunavanje noćnih sati... Nepravilnosti u radu poslodavca prijavio je svim inspekcijama, a zatim i budžetskoj inspekciji Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nakon toga, tvrdi on, sa pozicije samostalnog referenta u Direkciji za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu, raspoređen je na radno mjesto u Direktoratu za upravne poslove, državljanstvo i strance, Područna jedinica Podgorica.

Iz MUP-a je “Vijestima” kratko odgovoreno da će “sagledati mogućnost rasporeda Milovana Radulovića, samostalnog referenta u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, shodno važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji 01 broj 040/22-1176 od 08. 08. 2022. godine”.

Radulović je u izjavi za “Vijesti” kazao da se radi o “velikoj nepravdi i samovolji MUP-a, koji vjerovatno misli da je država u državi”.

”Nakon mišljenja i preporuka zamjenice Zaštitnika ljudskih prava, prema kojima treba da otklone posljedice diskriminacije, ali i njene urgenicije, kao i rješenja Vladine Komisije za žalbe, administracija MUP-a i dalje ćuti. Pokušavao sam razgovorom sa nadležnima da riješim problem, ali ni to nije uspjelo. Moraću da pravdu tražim kroz sve moguće pravne mehanizme”, kazao je Radulović.

Istakao je da nikad nije obavljao poslove koji su mu dodijeljeni nakon što je ukazao na nepravilnosti.

”Više od sedam godina sam bio službenik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, sedam godina radio sam u Centru za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu. Nečijom samovoljom prebačen sam na poslove arhive saobraćaja, koje nikad nijesam radio, jer sam službenik obezbjeđenja”, kaže Radulović i dodaje da je pisanim podnescima tražio prijem kod bivšeg ministra MUP-a Sergeja Sekulovića, ali i kod aktuelnog Filipa Adžića, ali da do sastanaka nikada nije došlo.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava odgovorili su “Vijestima” da im MUP nije dostavio izvještaj u vezi sa mišljenjem od 25. jula, iako im je bilo naloženo da to učine u roku od 30 dana. Zbog toga su, objašnjavaju, MUP-u poslali i urgenciju.

”Do danas Ministarstvo nije dostavilo izvještaj. U toku je izrada izvještaja o zaštiti od diskriminacije sa stanovišta djelovanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za period 1. januar - 31. jul 2022, pa ćemo kroz taj izvještaj, koji se dostavlja Odboru za ljudska prava Skupštine Crne Gore i čini javnim objavljivanjem na zvaničnom sajtu Zaštitnika, obavijestiti javnost o nepostupanju MUP-a po datoj preporuci u predmetu broj 113/22”, navode iz institucije Zaštitnika.

U mišljenju od 25. jula, zamjenica Zaštitnika Nerma Dobardžić istakla je da je MUP diskriminisao zaposlenog.

Ona je ukazala na to da je Radulović osporenim rješenjem doveden u nepovoljan položaj u odnosu na druge kolege iz Direkcije raspoređivanjem na radno mjesto za koje je propisano manje radnog iskustva u odnosu na radno iskustvo koje je bilo propisano za radno mjesto s kojeg je raspoređen, a što je suprotno i odredbi Zakona o državnim službenicima i namještenicima, na koju se MUP pozvao kao osnov za donošenje rješenja o raspoređivanju.

Iz MUP-a su tada zamjenici Zaštitnika, između ostalog, kazali da je raspoređen na upražnjeno radno mjesto za koje posjeduje stručne kvalifikacije i potrebno radno iskustvo, ali da nisu u saznanju da je podnosilac pritužbe ukazivao na nepravilnosti u radu organa.

Bonus video: