Rudnik uglja raskinuo ugovor o kreditu za stan Rajka Kovačevića

Izvršni direktor kazao da Кovačević nije imao pravo da dobije kredit od 40.000 eura, jer nikada nije bio zaposleno lice u Rudniku uglja

16253 pregleda 10 komentar(a)
Rajko Kovačević, Foto: Opština Pljevlja
Rajko Kovačević, Foto: Opština Pljevlja

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić raskinuo je danas ugovor o beskamatnom kreditu, koji je u iznosu od 40.000 eura aktuelni gradonačelnik Pljevalja Rajko Kovačević 2008. godine dobio od Rudnika uglja za kupovinu stana.

Lekić je u saopštenju dostavljenom medijima kazao da je ugovor raskinut jer nezakonit o čemu će, kako navodi, pisanim putem obavijestiti Kovačevića.

“Kao što sam i nagovijestio sinoć na gostovanju u RTV Pljevlja, danas sam raskinuo Ugovor o stambenom kreditu zaključen između Rudnika uglja AD Pljevlja i gospodina Rajka Кovačevića, od 1. 8. 2008. godine, o čemu će gospodin Кovačević biti obaviješten pisanim putem. Naime, prema ovom ugovoru gospodin Кovačević je dobio beskamatni kredit u iznosu od 40.000 eura za kupovinu stana, na rok otplate od 360 mjeseci”, naveo je Lekić u saopštenju.

Tvrdi da u skladu sa Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba, Кovačević nije imao pravo da dobije ovakav kredit, jer nikada nije bio zaposleno lice u Rudniku uglja.

“U to vrijeme, gospodin Kovačević, kao član Odbora direktora Rudnika uglja, nije bio na profesionalnom angažmanu, iz prostog razloga što je to bilo nemoguće, zbog činjenice da mjesto člana Odbora direktora nije bilo sistematizovano kao radno mjesto. Drugo, čak i takav nezakonit i ekstremno povoljan ugovor, gospodin Кovačević nije poštovao, nego je u ukupnom zaostatku od 18 rata. Ugovor može biti raskinut u slučaju kašnjenja isplate tri uzastopne rate. Gospodin Kovačević je čak četiri puta imao kašnjenja u isplati rate duža od tri mjeseca”, navodi Lekić.

Napominje da je garanciju za vraćanje ovog kredita dala Vlada Crne Gore, stavljanjem hipoteke na stan u njenom vlasništvu.

“Kako bismo zaštitili interese naše kompanije, u zakonskoj i moralnoj smo obavezi da raskinemo ovaj ugovor, što će dovesti do prinudne naplate iznosa sa pripadajućim zakonskim kamatama koje teku još od 2008. godine. Nažalost, neodgovornost i pohlepa gospodina Кovačevića, ponovo će koštati građane Crne Gore, budući da je garant njegove obaveze, ponavljam, Vlada Crne Gore”, naveo je Lekić.

Bonus video: