Prosvjetarima 15 odsto veće zarade od 1. januara

Uz nastojanje da se povećanje, istom ili sličnom dinamikom, nastavi i tokom 2024, odnosno 2025. godine

18246 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Zaposlenima u prosvjeti slijedi uvećanje koeficijenta za zarade od 15 odsto, počevši od 1. janura 2023. godine, uz nastojanje da se povećanje, istom ili sličnom dinamikom, nastavi i tokom 2024, odnosno 2025. godine.

To je saopšteno iz Ministarstva finansija.

"Uzimajući u obzir odredbe granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, odnosno makroekonomske parametre, inflaciju i limite potrošnje koje donosi Vlada, ovim bi se, u naredne tri godine ispunili zahtjevi prosvjetara o kumulativnom povećanju od 45 odsto".

Dogovor o povećanju zarada koje će biti predviđeno Zakonom o budžetu za 2023. godinu rezultat je zajedničkog sastanka ministra finansija Aleksandra Damjanovića, ministra prosvjete Miomira Vojinovića, predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića, potpredsjednika Jovana Draškovića i predsjednika glavnog odbora tog Sindikata Olivera Jakovljevića.

"Na sastanku je dogovoreno i da će do kraja tekuće godine biti izmirene konstituisane obaveze koje se tiču jubilarnih nagrada za prosvjetne radnike, a odnose se na 2021. godinu".

U saopštenju se podsjeća da je aktuelna Vlada je već isplatila obaveze koje su po istom osnovu ostale neizmirene, a tiču se 2020. godine.

"Kada je riječ o ostalim zahtjevima koji se odnose na unaprjeđenja materijalnog statusa prosvetnih radnika, a koje je Sindikat prethodno iznio, o njima će se naknadno razgovarati vodeći se računa o zakonskim mogućnostima za izmirenje istih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: