Dani pljevaljskog sira: Prva nagrada za Slavka Džogaza

"Pljevaljski sir je prvi sir u Crnoj Gori koji je zaštićen najvećim stepenom zašptite-oznakom porijekla. Na nama je da ga i dalje promovišemo i stvaramo uslove za što veću proizvodnju i stalno pidizanje kvaliteta”, rekao je Bajčetić.

2288 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici nagrada, Foto: Goran Malidžan
Dobitnici nagrada, Foto: Goran Malidžan

Slavko Džogaz iz Brvenice osvojio je je prvu nagradu na tradicionalnoj manifestaciji "Dani pljevaljskog sira", koja je danas održana u Hotelu Pljevlja.

Komisija, koja je ocjenjivala kvalitet izloženih proizvoda, nagradu joj je dodijelila u kategoriji stari sir. Njemu je pripala novčana nagrada u iznosu od 100 eura i muzilica.

Drugo mjesto i nagrada od 200 eura pripala je Tanji Kamberović iz sela Crljenice , a treće Srđanu Pivljaninu iz Velikih Krća. Za osvojeno treće mjesto Pivljaninu je uručena nagrada od sto eura.

U kategoriji čisti ovčji sir prv nagradu od 200 eura podijelile su Desa Savić iz Židovića i Milka Pivljanin iz Velikih Krća. Treća nagrada nije dodjeljena zbog malog broja izloženih uzoraka u ovoj kategoriji.

Prema ocjeni žirija, najbolji stari kajmak sprema Slavojka Jović iz Bobova, kojoj je pripala nagrada u iznosu od 250 eura. Drugu nagradu i 150 eura osvojio je Ilija Božović iz Bobova , a treću(100 eura)Ranko Vučinić iz Brvenice.

U takmičenju proizvođača mladog kajmaka pobijedila je Milojka Petrović iz Kosanice, druga nagrada pripala je Milki Pivljanin iz Velikih Krća , a treća Bosiljki Ćuzović iz Otilovića.

Njima su pripale nagrade u iznosu od 200, 150 i 100 eura.

Prva nagrada u iznosu od 250 eura za specijalne vrste sireva pripala je Radi Ćipranić iz Odžaka, druga (150 eura) Milojki Vuković iz Premćana, a treća i 100 eura Rajki Ćirović iz Odžaka.

Svoje proizvode izložilo je 67 poljoprivrednih proizvođača.

Manifestaciju je otvorio sekretar Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja Budimir Bajčetić, koji je istakao da je do sada ne računajući današnju izložbu na Danima pljevaljskog sira učestvovala 1683 izlagača sa 2.756 uzoraka.

“U Crnoj Gori i šire riječ sir asocira na Pljevlja… Pljevaljski sir je prvi sir u Crnoj Gori koji je zaštićen najvećim stepenom zašptite-oznakom porijekla. Na nama je da ga i dalje promovišemo i stvaramo uslove za što veću proizvodnju i stalno pidizanje kvaliteta”, rekao je Bajčetić.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede a organizator Sekretarijata za privredu opštine Pljevlja i NVO „Pljevaljski sir“.

Bonus video: