Mještani bjelopoljskih sela Šljepašnica i Krivodol bez puta, vode i kvalitetne struje

Novac obezbijeđen skupštinskim amandmanom, a za stanje u naseljima udaljenim pet kilometara od centra grada, odgovornost jedni na druge prebacuju država i Opština

2520 pregleda 0 komentar(a)
Dio mještana juče ispred opštine, Foto: Jadranka Ćetković
Dio mještana juče ispred opštine, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani sela Šljepašnica i Krivodol koja se nalaze na pet kilometara od centra BIjelog Polja, protestovali su juče ispred zgrade Opštine jer nemaju vodu i asfalt. Tvrde da u ljetnjim danima vode sa izvora u obližnjim šumama presuše, a da zimi smrznu.

”Tehničku vodu objezbjeđujemo sa potoka, a za piće kupujemo ili točimo sa javnih česama u gradu. Decenijama se žalimo na to, ali od lokalne uprave pomoći nema. Prije 10 godina su doveli vodovodno crijevo 100 metara od glavnog voda ka selu i tu stali. Tako je i dan danas”, kazala je Vesna Radulović.

Uz te probleme, put koji vodi do kuća je, tvrde mještani, u katastrofalnom stanju, a put koji vodi prema 30 domaćinstava u Šljepašnici (krak od Kisjelih voda prema kućama Trifunovića) je krajnje neprohodan.

”Tim putem koji se nalazi četiri kilometra od centra u dužini od kilometar, svakog dana prolaze djeca u školu i zaposleni. Zimi se formira led debleo pola metra jer se voda zadržava u uvalama, pa je kretanje njime krajnje nebezbjedno. Takođe, drugi krak puta sela Šljepašnice vodi ka selu Lećevišta, gdje takođe živi veliki broj mještana. Bave se malinarstvom, stočarstvom i poljoprivredom. Put do tog sela je u kritičnom stanju. Posebno je kritično do mjesta Tovarija jer je uzbrdica i usljed kiša formirani su kanali i pokretni kamen”, kazala je Radulovićeva.

Mještani su, kako navode, mnogo puta o svom trošku taj put nasipali, ali to izdrži pola godine i opet ga obilne kiše unište.

Ogorčeni su što nemaju ni put, ni vodu a ni kvalitetnu struju.

”Mi smo diskriminisani. Glib je do koljena. Dvoje djece su završili fakultete i otišli u inostranstvo. Ja i suprug ne radimo, a ostali smo ovdje da se mučimo bez elementarnih uslova za život”, kazala je Milka Knežević.

Mještani podsjećaju da je Skupština Crne Gore u decembru prošle godine amandmanski usvojila da se urade ti putni pravci, za šta je obezbijeđen novac u iznosu od 121.228,97 eura za putne pravce Šljepašnica - Joša (Tovarija) u dužini 800 metara i za putni pravac Kisjele vode - kuće Trifunovića u dužini od kilometar. Takođe, tim amandmanom su obezbijeđena i sredstva za vodovod Nedakusi-Šljepašnica u vrijednosti 13.035 eura, gdje bi jedan krak bio za Šljepašnicu, a drugi kilometar dalje ka mjestu Krivodol.

Navode da su se obraćali Opštini i razgovarali sa predsjednikom Petrom Smolovićem, ali da ništa nije urodilo plodom. Uprava javnih radova je, tvrde oni, tražila od lokalne samouprave da im pošalje dokumentaciju kako bi krenuli radovi ili da Opština obavi radove i proslijedi im fakture. Međutim, od toga ništa nije urađeno. Ogorčeni su što će državni novac, ukoliko se ne utroši do kraja decembra, biti vraćen u budžet.

Smolović je kazao da su u pitanju procedure koje se moraju ispoštovati da bi se neki projekat realizovao.

”Sve mjesne zajednice kandiduju projekat Direkciji za investicije, ono za šta smo obezbijedili sredstva mora na skupštini proći kroz budžet, a sastavni dio budžeta je kapitalni budžet. U kapitalni budžet mogu ući samo oni zahtjevi građana za koje je završena projektna dokumentacija, riješeni imovinski odnosi i obezbijeđena finansijska sredstva. Sve su to preduslovi da Skupština opštine usvoji neki projekat, i taj projekat kasnije mora biti planiran planom javnim nabavki, a nakon toga u zakonskoj proceduri biti sproveden kroz tender”, kazao je Smolović.

On je istakao da taj projekat nije u nadležnosti Opštine, već je vanredno, ad hok i bez saglasnosti Opštine, mjesne zajednice, bez projektne dokumentacije usvojen amandman o kome nije obaviještena Opština.

”Sve ono što se kroz amandman usvoji, zadužena je Uprava javnih radova da realizuje i gdje god mogu da realizuju, dobrodošli su, ali nemojte da prebacuju odgovornost na Opštinu. Opština je samostalna, ima svoju skupštinu, svoj budžet, kapitalni budžet, svoj plan javnih nabavki i svoju zakonom predviđenu projektnu i tendersku dokumentaciju. Ovaj projekat se ne nalazi u našim procedurama. Ono što je država ili neki poslanik politički obećao nekom privatno, mi ne branimo da to privatno, na način preko državnih organa i realizuju, ali nas neće niko natjerati da radimo nesavjesno, nezakonito i mimo procedura i pod političkim pritiscima bilo koje stranke”, kazao je Smolović.

Na pitanje “Vijest” i da li ga je nekon od mještana ili iz Uprave javnih radova kontaktirao, kazao je da je obavio razgovor sa predstavnikom Mjesne zajednice Andrijom Delićem, koji se nakon razgovora saglasio da Mjesna zajednica treba da se obrati zahtjevom Opštini.

”Novac, ukoliko država želi, može da nam uplati, mi ćemo ga držati dok se sva zakonska procedura ne sprovede”, kazao je Smolović.

Delić je demantovao predsjednika, tvrdeći da je godinu dobilazio kancelarije Opštine tražeći da se taj projekat realizuje, jer novac već postoji.

”Međutim, iako je samo trebalo da Opština pošalje projektnu dokumentaciju Upravi javnih radova, oni to nisu uradili, što se vidi i iz izvještaja Uprave javnih radova od 27. juna ove godine”, kazao je Delić, dodajući da je u pitanju opstrukcija lokalne uprave, a da su sve druge opštine slične projekte već realizovale još u aprilu.

Nakon protesta, Smolović je primio na razgovor građane sa kojima je dogovoren način rješavanja njihovih problema.

”Sve što zahtjevom preko Mjesne zajednice upute lokalnoj samoupravi, ona će to predložiti u budžet za iduću godinu, a od države očekujemo da nam pomenuta sredstva prebace na račun”, kazao je Smolović.

Osim asfalta, naglasio je on, dogovoreno je da preko mjesne zajednice riješe problem oko vodovoda i rasvjete, te da će lično propratiti da li su ovi problem riješeni.

Bonus video: