Kolašin: Naselje u Smailagića Polju često pliva u fekalijama

Otpadne vode iz kolašinskog “izbjegličkog naselja” već dvije decenije se skupljaju u jednu septičku jamu, a to često izaziva izlivanje u prostor između zgrada, a nerijetko i u kupatila

3732 pregleda 4 komentar(a)
Izbjegličko naselje u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Izbjegličko naselje u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Život na rubu izlivene septičke jame svakodnevica je korisnika stanova u takozvanom “izbjegličkom naselju” u Smailagića Polju u Kolašinu.

Nedostatak kanalizacione mreže u tom dijelu grada identifikovan je i u partijskim programima gotovo svih učesnika na predstojećim lokalnim izborima 23. oktobra. Međutim, one koji žive u naselju, kažu, obeshrabruje to što su se tokom minulih dvadesetak godina naslušali obećanja, a njihovi problem su ostali isti.

Ono što godinama saopštavaju novinarima kad dozlogrdi “izlivanje fekalija do pred vrata od stana”, nije se promijenilo. Otpadne vode iz 36 stanova iz naselja skupljaju se u jednu septičku jamu. To vrlo često izazove izlivanje u prostor između zgrada, a nerijetko i u kupatila. Septička se prepuni nekoliko puta godišnje. Njeno pražnjenje stanari uglavnom plaćaju sami, a tek ponekad uz pomoć lokane uprave.

Poslije svakog izlivanja septičke, slijedi i detaljno pranje i dezinfekacija prolaza između objekata. Gotovo nepodnošljiv smrad zbog blizine septičke jame, međutim, prinuđeni su da trpe svakodnevno. Kako stanari “izbjegličkog naselja”, tako i oni u kućama okolo. Ponekad zbog toga, tvrde, prozore danima ne otvaraju.

”Izlivanje septičke jame onemogućava korišćenje kupatila i kuhinja. Danima traje pranje trotoara. Novac koji se izdavaja za pražnjenje septičke jame nije mali s obzirom na standard većine nas ovdje. Preuređenje septičke rađeno je prije deceniju i to novcem koji je dao Komeserijat za za raseljena lica i to je davalo rezultate u početku”, objašnjavaju u “izbjegličkom naselju”.

Nakon toga, nije bilo infrastrukturnih projekata koji bi ublažili ili riješili problem. Izgradnjom kanalizacione mreže u Ulici Boška Rašovića, saopšteno je više puta iz Opštine, biće riješen i problem otpadnih voda u “izbjegličkom naselju”. Međutim, taj projekat, koji se odnosi na dio grada za koji su investitori najzainteresovaniji, odložen je i, vrlo je izvjesno, neće početi prije naredne građevinske sezone. Realizaciju projekta, za koji su administrativne procedure u lokalnoj upravi odavno okončane, usporilo je povećanje cijena građevinskog materijala tokom prve polovine ove godine.

Za izgradnju hidrotehničke infrastukture Opština je bila izabrala i izvođača radova. Međutim, taj ugovor je prije nekoliko mjeseci raskinut. Skoro 400.000 eura opredijeljenih za projekat nije ni izbliza dovoljno, objašnjavaju u lokalnoj upravi.

”Opština Kolašin i privredno društvo ‘Indel Inženjering’ sporazumno su raskinuli ugovor o saradnji na izgradnji komunalne infrastrukture duž Ulice Boška Rašovića, potpisan početkom septembra 2021. godine. To je učinjeno jer su cijene građevinskog materijala višestruko porasle u odnosu na period kada je ugovor potpisan”, kazali su u opštinskom Sekreterijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj.

Nedostajući novac iz državne kase za taj projekat tražili su prvo amandmanom na Zakon o budžetu u decembru prošle godine poslanici Socijaldemokratske partije (SDP). Međutim, njihovi amandmani nijesu dobili potrebnu podršku. Tek krajem septembra prihvaćeni je sličan amandman poslanika Demokrata Vladimira Martinovića, kojim je, takođe, tražena državna podrška za rekonstrukciju Ulice Boška Rašovića.

Izgradnjom hidrotehničke infrastrukture duž ulica Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića trebalo je da budu riješene neke od teškoća koje u Kolašinu postoje zbog nezadovoljavajućeg stanja vodovodne i kanalizacione mreže. Samo mali dio Kolašina je priključen na kanalizaciju. Ruralni dio i tri četvrtine grada i dalje koriste septičke jame sa propusnim dnom ili zidovima. Kanlizacioni sistem je izgrađen, uglavnom, u okolini centralnog gradskog trga.

Bonus video: