CGO: Uputili smo inicijativu za obavezan ljekarski pregled najviših javnih funkcionera

Istraživanje javnog mnjenja ukazalo da čak 65,4 % građana i građanki smatra da je potrebno zakonski definisati obavezu ljekarskih pregleda najviših javnih funkcionera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, navodi se u saopštenju

4181 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CGO
Ilustracija, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je inicijativu nadležnima u Vladi i Skupštini Crne Gore, koji rade na nacrtu Zakona o Vladi, odnosno Zakona o Skupštini, da se zakonski propiše obavezni ljekarski pregled za članove Vlade, saopštili su iz CGO -a.

Kako kažu, to bi se odnosilo na "predsjednika Vlade, potpredsjenika/ke i ministre, generalnog sekretara, poslanike i poslanice Skupštine, kao i zaposlene u skupštinskoj administraciji".

"Ova inicijativa ima snažnu podršku građana i građanki Crne Gore" ističu u saopštenju.

Navode da je istraživanje javnog mnjenja, u okviru CG Pulsa, zajedničke inicijative CGO-a i agencije DAMAR, ukazalo da čak 65,4 % građana i građanki smatra da je potrebno zakonski definisati obavezu ljekarskih pregleda najviših javnih funkcionera.

Naglašavaju da "to podrazumijeva i posebno testiranje mentalno – psihološke sposobnosti za obavljanje tih funkcija, kao i kasnije redovno nenajavljeno testiranje na psihoaktivne supstance".

"Tek 16,6 % građana ima negativan stav o ovoj inicijativi, dok ne može da se jasno odredi oko 18%", kazali su iz CGO -a.

Podsjećaju da obaveza uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti postoji u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, kao i da nema razloga da od ove vrste provjere budu oslobođeni funkcioneri koji donose najvažnije odluke u državi.

Naglašavaju da su slične inicijative pokrenute i u regionu, ali i u nekim državama razvijenih demokratskih sistema.

"Nema argumentacije da najviši funkcioneri izvršne i zakonodavne vlasti odbiju ovu vrstu provjere sposobnosti, a podrška građana i građanki ovoj inicijativi bi trebalo da bude dodatno obavezujuća", zaključuje se u saopštenju..

Bonus video: