OO Sindikat prosvjete Pljevlja: Nećemo pristati na predloženo povećanje zarada

"Poređenja radi, reći ćemo da je koeficijent plate profesora sa fakulteta tri puta veći od našeg, a njihova nedjeljna norma su 4 časa naspram naših 18…Plata prosvjetnog radnika je manja od iznosa prosječne potrošačke korpe", navodi se u saopštenju

2317 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan

Opštinski odbor Sindikata prosvjete Pljevlja nije zadovoljan najavljenim povećanjem zarada prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori, smatrajući da je današnja ponuda uvreda za sve zaposlene u crnogorskim obrazovnim ustanovama.

“Već duže vrijeme pomno pratimo vaše pregovore oko povećanja plata prosvjetnim radnicima i izmjenama Granskog kolektivnog ugovora i danas se javno oglašavamo ispred Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Pljevlja nezadovoljni načinom i tokom vaših pregovora. Ono što ste nam ponudili nakon današnjeg sastanka je uvreda za sve prosvjetne radnike Crne Gore. Ovo je poniženje za sve nas, koji svoj posao obavljamo krajnje odgovorno i savjesno, za sve nas koji smo bili tu na prvoj liniji u jeku pandemije Covid-19, a sve s jednim ciljem da djeci prenesemo znanje. Ovo je samo još jedan u nizu šamara koje trpimo svaki dan. Pitate li se Ministri, da li i mi imamo porodice, da li i mi treba da prehranimo našu djecu. Da li vam je palo na pamet, da u zdravstvu, bez namjere da ikoga uvrijedimo, medicinske sestre (IV stepen stručne spreme), imaju veću platu od nas? Da li vam je palo na pamet da u Elektroprivredi i Rudniku uglja higijeničarke imaju veću platu od nas. Da li ste svjesni činjenice da na nama počiva budućnost ove države”, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Sindikata prosvjete u Pljevljima.

Pljevaljski prosvjetari, kako se navodi u saopštenju neće pristati na predloženo povećanje zarada iz više razloga.

“S obzirom na stopu inflacije, čiji smo svjedoci svaki dan, povećanje od 45 odsto u periodu od naredne tri godine je bezpredmetno i ne može se smatrati povećanjem; Sramno je da sadašnje povećanje poredite sa povećanjima iz nekih ranijih perioda, sa kojima ni tada nismo bili zadovoljni, a još sramnije da preskačete jednu veliku istinu da je medicinskom osoblju i profesorima na fakultetima plata uvećana za 65 odsto i to bez uporišta u Budžetu države i to sve uz saglasnost i predlog resornih ministara. Sramno je da vam to povećanje nije smetalo, ali smeta povećanje prosvjetnim radnicima, bez kojih ove profesije ne bi ni postojale; Poređenja radi, reći ćemo da je koeficijent plate profesora sa fakulteta tri puta veći od našeg, a njihova nedjeljna norma su 4 časa naspram naših 18…Plata prosvjetnog radnika je manja od iznosa prosječne potrošačke korpe; Takvim činjenjem vi ste svjesno diskriminisali radnike u prosvjeti”, stoji u saopštenju.

Pljevaljski prosvjetari, kako se dodaje u saopštenju, oštro protestuju i zahtijevaju od nadležnih Ministarstava da im do utorka, 25.10.2022.godine, javno saopšte da li će i koliko povećati plate u prosvjeti.

“Bićemo primorani da radikalizujemo naše stavove nakon tog datuma. Takođe, ovim putem pozivamo i ostale kolege iz drugih opština da nam se pridruže bez obzira da li pripadaju Sindikatu li ne”, stoji na kraju saopštenja Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Pljevlja.

Bonus video: