Mrvaljević: Postoje indicije o nestaloj arhivskoj građi Vlade

"Ono što su činjenice u ovom trenutku jeste da je cijeli proces izveden na brzinu, odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, da se radi o veoma obimnoj građi, da je problematičan način samog preuzimanja, da postoje određena nepoklapanja u broju arhivskih kutija, kao i ozbiljne indicije o nestaloj građi"

4109 pregleda 2 komentar(a)
Mrvaljević, Foto: Državni Arhiv Crne Gore
Mrvaljević, Foto: Državni Arhiv Crne Gore

Vršilac dužnosti direktora Državnog arhiva Danilo Mrvaljević kazao je da su nakon opsežne analize, a vezano za preuzimanje arhivske građe Vlade Crne Gore u periodu septembar-oktobar 2020. godine, došli do zaključka da postoje ozbiljne indicije o nepravilnostima i nezakonitostima u ovom procesu, te čak dijelom i o nestaloj građi.

Premijer u tom periodu bio je Duško Marković.

On se oglasio nakon izjave premijera Dritana Abazovića da je prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu nestalo 60 registratora.

Mrvaljević je u saopštenju naveo da je utvrđen redosljed koraka koje je neophodno napraviti u formalnom smislu, radi primjene daljih procedura u cilju rasvjetljavanja svih aspekata ove konkretne stvari.

"Jedan u nizu ovih koraka bio je i Zahtjev koji sam uputio Generalnom sekretarijatu Vlade 29. septembra 2022. godine za dostavljanje kompletne dokumentacije o postupku preuzimanja građe iz 2020. godine, koja je u njihovom posjedu. Na zahtjev nam je uredno odgovoreno 13. oktobra 2022.godine, nakon čega sam nastavio dalje i 14. oktobra pokrenuo odgovarajuće inicijative. Ono što su činjenice u ovom trenutku jeste da je cijeli proces izveden na brzinu, odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, da se radi o veoma obimnoj građi, da je problematičan način samog preuzimanja, da postoje određena nepoklapanja u broju arhivskih kutija, kao i ozbiljne indicije o nestaloj građi", naveo je Mrvaljević.

On dodaje da će kompletnu sliku imati nakon sprovedenih postupaka koje je pokrenuo i koji su u toku, te nakon završetka kontrole i pregleda i u konačnom arhivističkog sređivanja predmetne građe.

"Pristupajući svom poslu veoma ozbiljno, bez senzacionalizma, polovičnog pristupa i proizvoljnosti, postupajući odgovorno i strogo profesionalno, o detaljima ove konkretne stvari koja može imati mnogo štetnije i teže posljedice od onih koje već proizvodi, informisaću javnost nakon pribavljanja još nekoliko veoma važnih podataka, na pres konferenciji koja će uskoro biti zakazana", rekao je Mrvaljević.

Bonus video: