Podnijeto 220 prijava za govor mržnje protiv LGBTI osoba

"Sva razmatranja ukazuju na široko i gotovo potpuno odsustvo dokaza o stvarnom položaju LGBTI osoba u Crnoj Gor"

5941 pregleda 0 komentar(a)
Logotip, Foto: LGBT Forum Progres
Logotip, Foto: LGBT Forum Progres

LGBT Forum Progres je u periodu od 7. do 14. oktobra 2022. godine Upravi policije Crne Gore podnio 220 prijava za govor mržnje protiv LGBTI osoba.

To je saopšteno iz Nevladine organizacije LGBT Foruma Progres, a kazali su da je govor mržnje uočen u javnim komentarima na društvenoj mreži Fejsbuk, od strane njihovog Tima za monitoring govora mržnje u onlajn prostoru, koji funkcioniše gotovo deceniju.

"Period koji je obuhvaćen ovom rundom monitoringa tekao je od sredine septembra do sredine oktobra 2022. godine, odnosno obuhvatio je dešavanja vezana za Europrajd u Beogradu, Montenegro Prajd u Podgorici, dio predizborne kampanje za lokalne izbore u više opština u Crnoj Gori, kao i različite medijske objave vezane za LGBTI zajednicu", navodi se u saopštenju.

Poručili su da kao jedina organizacija civilnog društva koja se na ovaj način bavi sistematskim monitoringom i prijavljivanjem govora mržnje u Crnoj Gori, iznova ukazuju na izuzetno, kako su rekli, ozbiljan problem govora mržnje usmjerenog prema LGBTI osobama u Crnoj Gori i odsustvo adekvatnih mehanizama sistemske zaštite za LGBTI osobe, koje su svakodnevno na meti mržnje, diskriminacije i nasilja.

"Sva razmatranja ukazuju na široko i gotovo potpuno odsustvo dokaza o stvarnom položaju LGBTI osoba u Crnoj Gori. Ne postoje nikakvi statistički podaci u odnosu na LGBTI osobe a da ih generiše država. Sistem državne statistike na bilo koji način nije dizajniran za prikupljanje podataka o LGBTI zajednici“, navode u saopštenju citirajući iz publikacije "Teatar pravde: istina iza stvarnosti".

Naveli su da činjenica da ne postoji nikakva državna statistika o potrebama i problemima LGBTI osoba u Crnoj Gori dalje onemogućava kreiranje javnih politika koje bi na smislen i svrsishodan način mogle da odgovore onome što je realnost života LGBTI zajednice u Crnoj Gori, te se time dolazi u situaciju da su javne politike nefunkcionalne i gotovo obesmišljene.

"Tokom vremena, značajna pažnja u svijetu je posvećena dokumentovanju negativnih stavova i ponašanja usmjerenih prema LGBTI osobama. Istraživanja pokazuju da su predrasude i diskriminacija LGBTI osoba široko rasprostranjene i da imaju negativne posljedice po „fizičko i psihičko blagostanje pripadnika seksualnih i rodnih manjina“, dodaju oni.

Istakli su da apeluju na donosioce odluka i sve relevantne institucionalne aktere u Crnoj Gori da što prije u cjelosti u potpunosti upotrebe, a onda i unaprijede dostupne zakonske mehanizme borbe protiv govora mržnje i diskriminacije LGBTI osoba i svih drugih marginalizovanih grupa, te da pokažu odlučnost i odgovornost u zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki