Djeca u Crnoj Gori čekaju lijek koji život znači: Kada će početi da se primjenjuje trikafta?

Trikafta je za jako kratak period postala priznata, registrovana i sastavni dio terapije u Americi, zemljama EU, počela je njena primjena i u regionu, ali je u Crnoj Gori nema, kaže predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore Vladan Vujković

30553 pregleda 6 komentar(a)
Jasna poruka, Foto: Udruženje
Jasna poruka, Foto: Udruženje

Pomjerila sam sopstvene granice. Nebrojeno puta su me sahranjivali ljekari, statističari i prognozeri, a uspjela sam da dočekam ovaj lijek... Osjećam da prvi put imam pravo da planiram budućnost, porodicu, neke poduhvate na poslu, mogućnost da razmišljam o podizanju kredita bez straha da ću da umrem prije nego što ga otplatim...

To je u septembru za BBC na srpskom kazala Beograđanka Ana Kostadinović, koja boluje od cistične fibroze, teške i neizlječive bolesti koja najviše oštećuje pluća. U avgustu je počela da uzima lijek trikafta, najnapredniju terapiju za liječenje cistične fibroze.

Ove Anine riječi u Crnoj Gori sa nestrpljenjem priželjkuju da izgovore Vladana, Pavle, Kenan, Ivana, Alan, ali i roditelji jedanaestomjesečne Dunje i njenih malo starijih drugara Ejne, Igora, Lazara, Mie, Luke, Emilije, Jamana... I svima njima su oči uprte u zdravstveni sistem i Ministarstvo zdravlja, od kojih očekuju, za njih, životno važnu informaciju - kada će lijek trikafta početi da se primjenjuje i u Crnoj Gori.

”Cistična fibroza ima oko 2.000 mutacija, a u svijetu je najrasprostranjenija mutacija f508del i obuhvata oko 90 odsto populacije. U Crnoj Gori trenutno od cistične fibroze boluje 38 pacijenata, od kojih je 29 maloljetno, a devet punoljetno. Ovaj podatak dovoljno govori o ozbiljnosti bolesti. Od 38 CF boraca, 37 je sa mutacijom f508del”, kaže za “Vijesti” predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore, Vladan Vujković.

Udruženje je osnovano 2017. i već dvije godine bije bitku za trikaftu i živote njihovih najmilijih. Održali su, kako ističu članovi Udruženja, bezbroj sastanaka sa predstavnicima resornog Ministarstva i sa ministrima, sa ljudima u Fondu za zdravstveno osiguranje, dobijali odgovore da su koraci preduzeti, ali, kako kažu, i dalje su na istom - trikafte u Crnoj Gori nema.

Cistična fibroza
foto: Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore

”Trikafta je za jako kratak period postala priznata, registrovana i sastavni dio terapije svakog CF borca u Americi, zemljama EU, a počela je njena primjena i u regionu (Srbija, Hrvatska, Slovenija i Republika Srpska). Trikafta se primjenjuje kod oboljelih koji imaju f508del mutaciju, što znači da bi pomogla 37 osoba u Crnoj Gori. Jedna osoba sa cističnom fibrozom ne može da koristi ovaj lijek i za njenu mutaciju postoji lijek kalydeco. Nije tako efikasan kao trikafta, ali pomaže”, objašnjava Vujković.

Osobe koje imaju cističnu fibrozu, rijetku, tešku i multisistemsku bolest, koja zahvata brojne sisteme u organizmu, prvenstveno pluća i gušteraču, su iz Nikšića, Bara, Ulcinja, Budve, Bijelog Polja, Mojkovca, Rožaja i Podgorice. Liječenje je dugotrajno i kompleksno, sa brojnim komplikacijama, teškom kliničkom slikom i, nažalost, neizvjesnim prognozama.

Život pun discipline i mašta da mogu gotovo sve

”Cistična fibroza je genetska, progresivna i multisistemska bolest. Odlikuje se produkcijom sekreta koji se nakuplja u unutrašnjim organima, najviše u plućima i pankreasu. Za razliku od sekreta koji se nalazi kod zdravih osoba, sekret oboljelih od CF-a je dosta gust, ljepljiv i teško se izbacuje iz organizma. Zbog toga oboljeli moraju i do nekoliko puta na dan da sprovode svakodnevne inhalacije, perkusionu drenažu pluća, kako ne bi dozvolii mirovanje sekreta i njegovo nakupljanje. Sekret u pankreasu spriječava enzime za varenje da prodru unutar ovog organa zbog čega oboljeli ne mogu da vare hranu. Zato su, prije svakog obroka, u obavezi da uzimaju kreon (enzimi za varenje) koji im pomaže da koliko-toliko svare unešenu hranu”, objašnjava Vujković.

Bolest, nažalost, ne ostavlja mnogo šanse za pozne godine i normalan život. Prema njegovim riječima, oboljeli od cistične fibroze imaju ograničen životni vijek koji je procijenjen na oko 25 godina, a većina ne dočeka ni punoljetstvo i to je ono što roditelje najviše boli.

”Oboljeli od cistične fibroze su podložni bakterijskim i virusnim infekcijama čije se liječenje nerijetko završava u bolnici sa antibiotskim terapijama. Osim toga, oboljeli od cistične fibroze u okviru svoje ishrane imaju uvrštene i razne suplemente različitih namjena, vitamine, probiotike i slično, a sve u cilju održavanja imunog sistema. Zbog svega ovoga moraju da žive život pun discipline, da izbjegavaju sve izvore bakterija i i virusa (što je ravno nemogućem) i jednostavno imaju ograničene mogućnosti - koliko im bolest dozvoljava”, ističe predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom.

Finansijske troškove koje roditelji na mjesečnom nivou moraju da izdvajaju, a oni su ogromni i za mnoge od njih gotovo nemogući, ovoga puta nije želio da govori, jer je sada sva njihova borba usmjerena na trikaftu, lijeku koji CF borcima daje šansu za normalan život, ali i život uopšte.

”Jedno od osnovnih djelovanja ovog lijeka je razbijanje sekreta u organizmu. Kada se sekret razbija, olakšava se njegovo izbacivanje, a potom i sve ostale stvari se vraćaju u normalu. Smanjuje se broj inhalacija, oboljeli konačno uspjevaju da iskorijene dugo nastanjene bakterije, i počinju da dobijaju na težini. Sve to utiče i na poboljšanje opšteg psiho-fizičkog stanja osobe. Borimo se za trikaftu već dvije godine. Održali smo bezbroj sastanaka, razgovora i gostovanja po emisijama. Uglavnom dobijamo odgovore da su preduzeti koraci ali još uvijek se ništa ne dešava. Svijesni smo trenutne situacije u našoj državi i svijesni smo da trenutno i nemamo kome da se obratimo i da bi bilo najbolje sačekati da se ista stabilizuje, ali nismo sigurni da imamo toliko vremena. Većina roditelja razmišlja i o napuštanju Crne Gore i selidbi u državu u kojoj mogu dobiti lijek. Djeca ispaštaju, a nisu kriva ni za šta. Naša budućnost je u rukama onih koji ne znaju ni da postojimo. Lijek postoji i primjenjuje se gotovo svuda u svijetu, ali je našoj djeci uskraćen. To su radno sposobne osobe koje mogu da doprinesu ovom društvu, ako im se da šansa za normalan život”, zaključio je Vujković.

”Stigla trikafta (kaftrio). Danas prvi pacijenti uključeni. Plaču i roditelji i doktorica. Jedino je omladina hrabra, kao i uvijek. Slavićemo za mjesec dana, dok vidimo kako reaguju”, objavilo je Udruženje za cističnu fibrozu Republike Srpske na FB stranici, prije nepunih mjesec.

I crnogorsko Udruženje sa nestrpljenjem čeka da objavi sličan status.

Preduzeti koraci, ali se ne zna kada će lijeka biti

Kako su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva zdravlja, aktivno su uključeni u rješavanje problema oko procedura nabavke i stavljanja trikafte u redovnu proceduru za liječenje naših pacijenata.

”Lijek trikafta zanačajan je iskorak u liječenju oboljelih od cistične fibroze. S tim u vezi imali smo sastanak sa predstavnicima Udruženja roditelja oboljelih od CF-a, koje smo upoznali sa dosadašnjim aktivnostima i daljim koracima vezanim za ovu problematiku. Osim Slovenije i Hrvatske, lijek nije registrovan ni u jednoj zemlji okruženja. Od septembra 2021. godine u Srbiji je lijek u eksperimentalnoj upotrebi kod 13 od 220 pacijenata koji su registrovani u ovoj zemlji”, stoji u odgovoru resornog Ministarstva.

Kako su naveli, u kontaktu su sa ovlašćenom firmom za nabavku lijeka i predložili su im da se što hitnije započne proces registracije u Crnoj Gori, a očekivano vrijeme je oko 3-5 mjeseci.

”Po metodi interventnog uvoza krenuli bismo u njegovu primjenu u skladu sa specifičnim medicinskim procedurama. Prema dostupnim relevantnim medicinskim preporukama, za sada bi lijek mogao da se primjenjuje kod djece starije od šest godina kod koje su prisutne dvije genetske varijacije ove bolesti (Homozigoti F508 delta i druga na jednom alelu F508 delta, a na drugom mutacija MF)”.

Prvi korak da se lijek, nakon registracije, stavi u promet, je, stoji u odgovoru, predlog konzilijuma dječjih pulmologa, koji potom odobrava konzilijum Kliničkog centra Crne Gore. Nakon toga, predlog se upućuje Komisiji ministarstva zdravlja za odobravanje ljekova za rijetka i specifična oboljenja.

”Na ovaj način bi u što kraćem vremenskom intervalu mogli krenuti s primjenom lijeka trikafta kod pacijenata u Crnoj Gori, a u skladu s medicinskim indikacijama i zakonskim procedurama. Važno je napomenuti da nijedna do sada primijenjena terapija nije pokazala potpuni oporavak kojim su sve tegobe oboljelih pacijenata nestale. Lijek Trikafta značajan je iskorak koji daje nadu da bi se kvalitet i dužina života djece oboljele od cistične fibroze popravili”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da je budžetom Fonda za zdravstveno osiguranje za rijetke bolesti namijenjeno dva miliona eura, što je nedovoljno, pa će, kako su naveli, u narednom periodu predložiti da prilikom planiranja budžeta za ovu namjenu budu odvojena značajno veća sredstva, “čime bi pacijenti sa ovom i drugim teškim (rijetkim) bolestima imali način za kvalitetniju i bolju dijagnostiku i liječenje”.

”Posebno želimo da naglasimo da smo opredijelili sredstva za skrining na cističnu fibrozu. Uvođenje neonatalnog skrininga na ovo oboljenje biće veoma značajno iz razloga ranog sprovođenja svih preventivnih i terapijskih intervencija što će u značajnoj mjeri poboljšati kvalitet, ali i dužinu života oboljelih od cistične fibroze”, zaključili su iz Ministarstva.

I kao što rekoše iz Udruženja roditelja - preduzeti su koraci, ali lijeka i dalje nema. A njih od svega najviše interesuje odgovor na pitanja - kada, jer njihova djeca nemaju vremena da čekaju.

Bonus video: