UP: Partneri iz SAD će nastaviti da pružaju podršku unapređenju kapaciteta policije

Iz Uprave policije su kazali da su prepoznati napori koje ta institucija čini u unapređenju sveukupnih kapaciteta

4570 pregleda 2 komentar(a)
Delegacija, Foto: Uprava policije
Delegacija, Foto: Uprava policije

Partneri iz Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti da pružaju punu podršku unapređenju kapaciteta Uprave policije (UP), saopšteno je iz te institucije.

Delegacija Uprave policije, predvođena direktorom Brđaninom, tokom posjete partnerskim službama u Vašingtonu sastala se sa Lizom Džonson, glavnom zamjenicom sekretara Biroa za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona (INL) i direktorom Međunarodnog programa za obučavanje o istragama Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP), Gregorijem Dukotom, "ujedno i "jednim od najznačajnijih donatora koji pružaju podršku reformi i razvoju Uprave policije".

Liza Džonson i Brđanin
Liza Džonson i Brđaninfoto: Uprava policije

Sastanci su, kako je saopšteno, bili prilika da se razmotre zajedničke aktivnosti koje se realizuju uz finansijsku podršku INL-a, a posredstvom ICITAP programa Ministarstva pravde SAD-a. Brđanin se zahvalio na podršci INL-a koja je od izuzetne važnosti za sveukupno unapređenje kapaciteta Uprave policije, kao i na proaktivnom djelovanju ICITAP-a i prepoznavanju prioritetnih potreba te službe, navode iz policije.

Brđanin i Gregori Dukot
Brđanin i Gregori Dukotfoto: Uprava policije

Ističu da je jedan od najznačajnijih susreta tokom posjete realizovan sa zamjenikom pomoćnika glavnog tužioca SAD-a i savjetnikom za međunarodne poslove, Brusom Švarcom, tokom kojeg je Brđanin ukazao na strateške projekte koje Uprava policije realizuje, kao i na posebnu važnost koju podrška američkih partnera ima za reformske procese i sveukupno unapređenje kapaciteta UP.

Sastanak sa Švarcom
Sastanak sa Švarcomfoto: Uprava policije

Delegacija se sastala i sa zamjenicom koordinatora Stejt departmenta za borbu protiv terorizma, Hilari Batjer Džonson, u cilju dodatnog intenziviranja saradnje u toj oblasti, ali i u segmentu unapređenja granične bezbjednosti, kako na nacionalnom, tako i regionalnom nivou.

Brđanin i Hilari Džonson
Brđanin i Hilari Džonsonfoto: Uprava policije

"Direktor Uprave policije je tokom navedenih sastanaka informisao sagovornike o Strategiji za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koja je u finalnoj fazi izrade, a koja predstavlja jedan od najvažnijih strateških dokumenata izrađenih u saradnji sa ICITAP-om, te takođe o planiranom uspostavljanju specijalizovane jedinice za obučavanje koja će uz pomoć partnerskih službi realizovati napredne obuke o istragama, zatim o projektu Jedinstvenog sistema za automatizovano prikupljanje podataka koji se realizuje uz podrsku SAD-a i Velike Britanije, a koji je suština pristupa policije vođene obavještajnim radom pružajući kompletne informacije potrebne za suzbijanje i prevenciju kriminala. Osim navedenog, direktor Brđanin informisao je i o uspostavljanju Jedinice za informacije o putnicima i značaju ATSG sistema koji je donacija SAD-a, predstavljajući ujedno jednu od značajnijih preporuka iz pretpristupnog procesa EU i Šengenu", saopštili su iz UP.

Govoreći o evropskim integracijama, direktor UP sagovornike je upoznao sa ostvarenim pozitivnim rezultatima u prethodnom periodu, ali i segmentima koje je potrebno dodatno unapređivati, i izrazio posebno zadovoljstvo što je i ovog puta "odlična međunarodna policijska saradnja prepoznata od strane Evropske komisije", a koja je podstrek za preduzimanje dodatnih aktivnosti za dodatno unapređenje koordinacije donatorske podrške shodno prioritetima rada i obavezama iz pregovaračkih poglavlja.

"Američki partneri su na svim sastancima iskazali opredjeljenje da nastave sa pružanjem pune podrške reforskom i integracionom procesu Uprave policije, prepoznavši napore koje čini u unapređenju sveukupnih kapaciteta ali i cijeneći Upravu policije kao pouzdanog partnera u zajedničkoj borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: