SO Herceg Novi: Blokiraćemo granične prelaze ako dođe do zatvaranja bolnice u Meljinama

"Hercegnovski lokalni parlament je predložio da se PZU 'Opšta bolnica Meljine' – u stečaju uzme u zakup od strane javnog zdravstvenog sistema radi obezbjeđivanja potrebnih bolničkih kapaciteta i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga"

34788 pregleda 11 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Bolnica Meljine, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ukoliko do 31. oktobra ne bude riješeno pitanje PZU "Opšte bolnice Meljine" - u stečaju i dođe do njenog zatvaranja, odbornici Skupštine opštine Herceg Novi i predstavnici izvršne vlasti, zajedno sa građanima, organizovaće proteste sa ciljem blokiranja graničnih prelaza na teritoriji opštine Herceg Novi.

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Opštine Herceg Novi odbornici hercegnovskog parlamenta ovu odluku su jednoglasno usvojili na 10. redovnoj sjednici, a protesti i blokiranje trajaće do ispunjenja zahtjeva.

Dodaju da su odbornici, u skladu sa Informacijom o statusu bolnice u Meljinama, usvojili i zaključak.

"Skupština opštine Herceg Novi poziva Vladu Crne Gore i resorna ministarstva da najkasnije do 31.10.2022. godine nađu rješenje kojim bi se omogućilo dalje funkcionisanje PZU 'Opšta bolnica Meljine' – u stečaju, te da se bolnica hitno uvede u sistem javnog zdravstva. Uz prethodni zaključak, hercegnovski lokalni parlament je predložio da se PZU 'Opšta bolnica Meljine' – u stečaju uzme u zakup od strane javnog zdravstvenog sistema radi obezbjeđivanja potrebnih bolničkih kapaciteta i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga", piše u saopštenju.

Kako kažu treći zaključak koji su odbornici usvojili odnosi se na apel Specijalnom državnom tužilaštvu i Višem sudu u Podgorici.

"Skupština opštine Herceg Novi upućuje apel Spcijalnom državnom tužilaštu i Višem sudu u Podgorici da hitno razmotri pitanje da li i dalje stoje razlozi za postojanje privremene mjere obezbjeđenja Kri-S.br. 4/09 od 09.09.2019. godine, jer egzistiranje te privremene mjere u pravnom poretku onemogućava funkcionisanje PZU 'Opšta Bolnica Meljine' – u stečaju i samim tim pružanje zdravstvene zaštite građanima", navode iz Opštine Herceg Novi.

Pored pomenutih stavova, kako su naveli, zaključeno je da će Skupština opštine Herceg Novi na vanrednoj sjednici razmotriti i preduzimanje drugih mjera u cilju očuvanja Bolnice Meljine.

Bonus video: