Telekom i Ericsson Nikola Tesla potpisali petogodišnji nastavak održavanja mobilne mreže

Danas aktivnu 5G mrežu ima 18 crnogorskih gradova, čime Telekom pokriva gotovo 70 odsto stanovništva, a cio taj projekat realizovali su uz podršku kompanije Ericsson Nikola Tesla koja je obezbijedila sigurnu i pouzdanu mrežnu tehnologiju.

2121 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crnogorski Telekom
Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom i Ericsson Nikola Tesla potpisali su petogodišnji sporazum vrijedan 12.5 miliona eura, kojim će biti nastavljena višedecenijska saradnja na održavanju, unapređenju i modernizaciji mobilne mreže Telekoma. Sporazum su potpisali izvršni direktor Telekoma, Stjepan Udovičić i predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, Gordana Kovačević.

Udovičić je tom prilikom rekao da je saradnja sa Ericssonom Nikola Tesla jako bitna za Telekom, i poručio da će nastaviti da zajednički usmjeravaju resurse u jačanje mobilne infrastrukture.

„Ericsson Nikola Tesla je pouzdan partner sa kojim ćemo izgraditi mrežu koja će po kvalitetu biti na nivou evropskih. Sigurni smo da ćemo i dalje raditi uspješno i na temelju pravih vrijednosti, kako bi vrlo brzo modernizovali cijelu mrežu i pružili korisnicima najbolja moguća iskustva“, kazao je Udovičić.

Telekom
foto: Stjepan Udovićić

On je napomenuo da Ericsson Nikola Tesla već više decenija pruža podršku Telekomu u razvoju mreže, a zajedno su započeli i projekat lansiranja komercijalne mreže pete generacije, koji je jedan od najvećih u Crnoj Gori posljednjih godina.

„I druge velike projekte već niz godina realizujemo uz njihovu podršku, pa smo tako zajedno sa njima sproveli i veliku modernizaciju 4G mreže, opet u rekordnom roku na 80 lokacija u Crnoj Gori, zahvaljujući čemu imamo najveću pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore – više od 97% stanovništva i gotovo 78% ukupne teritorije Crne Gore – 4G mrežom“, dodao je Udovičić.

Kovačević je zahvalila Crnogorskom Telekomu, što su, kako je rekla, prepoznali izvrsnost Ericssona Nikole Tesle i njegovih stručnjaka, potvrđenu od strane brojnih operatora širom svijeta. Njihova želja je, kako je kazala, da u snažnom partnerstvu i zajedničkim timskim radom pruže najbolje korisničko iskustvo korisnicima u Crnoj Gori.

Ericsson Nikola Tesla
foto: Gordana Kovačević

„Veseli me nastavak dugogodišnje suradnje s našim partnerom Crnogorskim Telekomom, vodećim telekomunikacijskim operatorom u Crnoj Gori. Zaključenje ovog sporazuma koji uključuje uvođenje 5G tehnologije širom Crne Gore te modernizaciju čitave radijske mreže Crnogorskog Telekoma, osiguraće povećanje kapaciteta mreže i smanjenje latencije. 5G tehnologija, uz to što je najnovija generacija mobilne mreže koja omogućuje još atraktivnije korisničko iskustvo, je platforma za inovacije u svim područjima ljudskog djelovanja, a njezina primjena ima ogroman transformacijski potencijal“, kazala je Kovačević.

Telekom je u martu ove godine postao prvi operator u Crnoj Gori koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu na više lokacija u Podgorici, a već polovinom godine, dakle u najkraćem mogućem roku, ispunili smo obećanje koje smo dali prilikom komercijalnog lansiranja mreže – Podgorica je postala prvi 5G grad u Crnoj Gori.

Danas aktivnu 5G mrežu ima 18 crnogorskih gradova, čime Telekom pokriva gotovo 70 odsto stanovništva, a cio taj projekat realizovali su uz podršku kompanije Ericsson Nikola Tesla koja je obezbijedila sigurnu i pouzdanu mrežnu tehnologiju.