Uživaće u nestvarnim ljepotama Lipova

Nova turistička ponuda Kolašina na planini Sinjajevini do katuna Svrčke Bare

9607 pregleda 6 komentar(a)
Nova pješačka staza u Lipovu, Foto: Tiristička organizacija
Nova pješačka staza u Lipovu, Foto: Tiristička organizacija

Turistička ponuda Kolašina bogatija je za atraktivnu pješačku gastro-turu od grada, prema selu Lipovo do katuna Svrčke Bare na planini Sinjajevini.

Tura, kako objašnjava direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović, “povezuje seoska domaćinstva, katune i ostale izdavaoce smještaja na tom području”. Staza, kaže on, prolazi preko prelijepih krajolika, gradskih naselja i šumskih puteva, a namijenjena je rekreativcima, porodicama, kao i svim ljubiteljima aktivnog odmora u prirodi koji postaje sve popularniji vid turizma.

”Turisti će uživati u nestvarnom doživljaju tog podneblja, arhitekturi tradicionalne gradnje, voćnjacima, baštama i pogledu na okolne planinske vrhove. Krećući se dionicom te pješačke staze, dobiće potpuno novi doživljaj prirodnih ljepota Kolašina, koje se najbolje mogu istražiti pješačenjem, obilaskom seoskih domaćinstava, katuna i degustacijom lokalnih specijaliteta i proizvoda domaće radinosti”, kaže Vlahović.

Svi oni koji izaberu novu pješačku turu, pored pješačenja i uživanja u veličanstvenim prirodnim ljepotama imaće priliku da probaju tradicionalnu gastronomsku ponudu tog područja. Takođe i da noće u registrovanim objektima za izdavanje smještaja - seoskim domaćinstvima i katunima. U pauzama je, kaže Vlahović, moguće i branje šumskih plodova, ljekovitog bilja i čajeva.

Selo Lipovo na Sinjavini
Selo Lipovo na Sinjavinifoto: Turistička organizacija

”Tura se može koristiti i za biciklističke ture, ali i vožnju kvadovima, a tokom zimske sezone za šetnju krpljama i obilazak seoskih domaćinstava. Imajući u vidu dužinu staze i značajne prirodne ljepote tog područja, korisnici mogu kombinovati pješačenje sa noćenjem u seoskom domaćinstvu i svoj boravak učiniti još sadržajnijim. U okviru tog projekta odrađeno je markiranje staze u dužini od 29 kilometara od centra grada do katuna Svrčke Bare na planini Sinjajevini. Postavljene su info table na prostoru ispred nove zgrade TO, kao i na važnijim raskrsnicama”, kaže direktor TO.

Na info tablama i flajerima kreiran je QR kod, čijim skeniranjem pomoću mobilnog telefona će turisti moći da dobiju sve informacije o dužini staze, usponu, nadmorskoj visini… Takođe, moći će da se povežu sa web sajtom TO Kolašin kako bi dobili sve potrebne informacije prilikom planiranja obilaska turističkih lokaliteta ovog grada. Skeniranjem QR koda se dobija pristup mapi koja je povezana sa sljedećim linkom: https://kolasin.me/lipovo/, a i pristup virtuelnoj turi na https://kolasin.me/lipovo360/index.htm.

”Izrađene su i profesionalne fotografije novog područja, standardne kao i fotografije “360 stepeni” na određenim vidikovcima, koje će se koristiti u daljoj promociji i radi lakšeg snalaženja svih posjetilaca. Flajeri koji su urađeni kako bi se predstavio ovaj novi turistički proizvod sadrže sve neophodne informacije, mapu, QR kod i kratak opis rute. Piktogrami, markacije kao i info table su postavljeni duž cijele rute, kako bi turistima omogućili lakše snalaženje”, podsjeća Vlahović.

Ruta je urađena uz finansijsku pomoć i podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, u okviru Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma.

Bonus video: