Maslinarima u Baru stiglo 12 električnih tresača

Tresači su dodijeljeni grupama maslinara koje sačinjavaju vođe grupa i četiri do pet članova. Planirano je da tresač koriste zajednički po dogovorenom rasporedu

2328 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Društvo maslinara Bar
Foto: Društvo maslinara Bar

Turska vladina organizacija u saradnji sa Društvom maslinara Bar donirala je barskim maslinarima 12 električnih tresača za berbu maslina, vrijednih 15.000 eura.

U maslinjaku Islamske zajednice Bar je organizvana prigodna svečanost na kojoj su maslinarima uručeni tresači marke "Campagnola" tipa "ALLICE" sa pripadajućom opremom.

Kako navode u saopštenju Društva maslinara, predsjednik Ćazim Alković je istakao da je donacija električnih tresača nastavak plodotvorne saradnje TIKA-e i Društva maslinara Bar.

"TIKA je organizacijom studijskog putovanja u centar za edukaciju za maslinarstvo u Izmiru, a posebno organizacijom osnovne obuke za maslinarstvo koja je održana u Baru, već značajno pomogla barskim maslinarima", kazao je Alković.

Naglasio je da će donacija tresača pospješiti to da se maslinari okrenu berbi plodova sa stabla, a da se odreknu sakupljanja sa zemlje. Koncept da jedan tresač koristi četiri ili pet maslinara će biti odličan podstrek da se udružuju i rade zajedno što Društvo zagovara i podstiče.

foto: Društvo maslinara Bar

Alković se zahvalio koordinatoru TIKA-e Abdurahmanu Topraku i njegovim saradnicima na vrijednoj donaciji i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Toprak se zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Bar i glavnom imamu Mijdinu Miljaimiju na predusretjivosti i iskrenoj saradnji, kao i Društvu maslinara Bar.

Podsjetio je i da je TIKA nedavno u Ulcinju donirala pogon za preradu maslina što je u mnogome dalo doprinos razvoju sektora maslinarstva.

On je pozvao maslinare da se udruže, jer, kako turska poslovica kaže: "U zajedništvu je snaga".

Tresači su dodijeljeni grupama maslinara koje sačinjavaju vođe grupa i četiri do pet članova. Planirano je da tresač koriste zajednički po dogovorenom rasporedu.

Prisutni članovi Društva maslinara Bar su bili jednoglasni da je ovo za njih izuzetno vrijedna donacije.

Bonus video: