Izvještaj GRECO: Provjeriti integritet prije imenovanja ministara, revidirati imunitet koji se daje članovima Vlade

"Da se ojačaju mehanizmi kontrole kvaliteta ASK-a obezbjeđivanjem odgovarajućih ljudskih resursa i tačnog pristupa relevantnim informacijama (bazama podataka) za verifikaciju izvještaja", piše u preporukama

6270 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izvještaj Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) o Crnoj Gori objavljen je danas, a u njemu se nalazi 22 preporuka.

"Vijesti" su ranije pisale o izvještaju kada je Vlada 13. oktobra usvojila Izvještaj GREKO o evaluaciji za Crnu Goru u okviru petog kruga evaluacije u vezi sa sprečavanjem korupcije i unapređivanjem integriteta u okviru organa centralne vlasti (na najvišim izvršnim funkcijama) i agencija za sprovođenje zakona.

Jedna od preporuka je i da je potrebno revidirati imunitet koji se daje članovima vlade, kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom.

U izvještaju se poručuje da se utvrde pravila koja zahtijevaju da se provjere integriteta vrše prije imenovanja ministara i državnih sekretara kako bi se identifikovali i riješili mogući rizici od sukoba interesa prije njihovog imenovanja.

"Da izvještaji o imovini i prihodima svih lica sa najvišim izvršnim funkcijama (LNIF) budu sistematski predmet različitih nivoa suštinske kontrole od strane Agencije za sprečavanje korupcije (ASK); i da se ojačaju mehanizmi kontrole kvaliteta ASK-a obezbjeđivanjem odgovarajućih ljudskih resursa i tačnog pristupa relevantnim informacijama (bazama podataka) za verifikaciju izvještaja", piše u preporukama.

Povezani članci

14. Oktobar 2022.

"Prljave" zvaničnike da ne štiti imunitet

Izvršenje revizije sveukupne koherentnosti i efikasnosti pravnog okvira za sprečavanje i borbu protiv korupcije kako bi se osigurala konzistentnost između postojećih zakona i podzakonskih akata, uključujući i zakon o Vladi, takođe je jedna od preporuka.

"Utvrđivanje pravila koja zahtijevaju da se vrši provjera integriteta (zamjenika) šefa kabineta premijera, kao i politički imenovanih "specijalnih savjetnika" premijera i potpredsjednika vlade, kao dio njihovog zapošljavanja, u cilju izbjegavanja i rješavanja mogućih rizika sukoba interesa", piše u izvještaju.

Bonus video: