Učili o medijskoj i informatičkoj pismenosti

Cilj treninga, koji je realizovan u sklopu projekta „Pokreni se čovječe“, je da mlade edukuju o medijskoj i informatičkoj pismenosti koje su od izuzetnog značaja u dobu napredne tehnologije i brzog protoka informacija

2102 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO CAREP
Foto: NVO CAREP

Nevladina organizacija Centar za afirmaciju romsko-egipćanske (RE) populacije (CAREP) iz Nikšića realizovala je dvodnevni trening na temu „Medijska i informatička pismenost“, kome je prisustvovalo 19 mladih iz RE i većinske zajednice.

Cilj treninga, koji je realizovan u sklopu projekta „Pokreni se čovječe“, je da mlade edukuju o medijskoj i informatičkoj pismenosti koje su od izuzetnog značaja u dobu napredne tehnologije i brzog protoka informacija.

„Trening mi je pomogao da bolje razumijem i shvatim sve ono što nam se danas plasira putem medija, društvenih mreža. Poručio bih mladima, kao i što naziv projekta kaže, da se pokrenu”, poručio je Dušan Bulatović, učesnik drugog razreda Gimnazije “Stojan Cerović”.

Amir Šalja, učesnik treninga a ujedno i volonter NVO CAREP, rekao je da prvi put prisustvuje predavanjima koje se odnose na medijsku i informatičku pismenost, pa je tim njegovo zadovoljstvo veće.

“Na treningu sam naučio puno toga: šta su potpune a šta nepotpune informacije, koje su tačne a koje netačne, šta je klikbejt”, rekao je Šalja.

Predavačica na treningu je bila Snežana Milačić, socijalna radnica i omladinska aktivistkinja, smatra da su učesnici treninga nakon druge obuke u dobili priliku da razviju važne vještine.

foto: NVO CAREP

„Vjerujem da su mladi dobili prave alate i tehnike na koji način mogu da dalje planiraju akcije, a i kako mogu da budu informisani i da provjeravaju informacije“, kazala je Milačić.

Koordinatorka projekta, Ivana Bojović, podsjetila je da se prvi trening odnosio na volonterizam i aktivizam.

foto: NVO CAREP

„Idemo korak po korak jer su sledeće aktivnosti akcije pošumljavanja lokacija u Nikšiću i Plužinama kao i akcija čišćenja obala rijeka. Na ovaj način, mladi iz romsko-egipćanske zajednice će svojim aktivizmom i volonterzimom doprinijeti oplemenjavanju prostora i poboljšanju kvaliteta života”, kazala je Bojović.

Projekat „Pokreni se čovječe“ realizuje se u okviru ReLOaD 2 programa koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori, ReLOaD2 program sprovodi se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera opština, među kojima je „Zajedno Nikšić i Plužine“.

Bonus video: