Nikšić: Nova terenska vozila za Komunalnu policiju i opštinski Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj

Izvršni direktor Fors-a Veselin Šturanović je predstavio i mobilnu alikaciju pod nazivom „Čist grad sad“ koja je puštena u testnu fazu i koja omogućava građanima koji koriste pametni telefon da u dva klika pošalju problem komunalne prirode na koji je naišao, a gradske službe biće u obavezi da problem otklone u najkraćem mogućem roku

8339 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Komunalna policija i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić dobili su dva nova terenska vozila čija vrijednost je skoro 30.000 eura. Vozila su nabavljena u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” koji realizuje NVO Fors Montenegro.

„Nakon ove dvije službe sledeća donacija u okviru projekta će ići u pravcu nabavljanja polupodzemnih kontjenera, što će biti pilot projekat za naš grad čime ćemo uvesti nove standarde u prikupljanju otpada i pokazati kako se godinama radi u zemljama koje su otišle mnogo dalje u ovoj oblasti. Ako se ovaj način pokaže efikasnijim, vjerujemo da će utabati prava nadležnih u kom pravcu treba da se razvija ovaj segment dosta značajan za svakodnevni život građana“, kazao je Veselin Šturanović, izvršni direktor Fors-a.

Ova NVO će takođe Komunalnom preduzeću donirati kamion namijenjen pražnjenju polupodzemnih kontejnera. Sve pomenute aktivnosti, kako je kazao Šturanović, trebalo bi osim očigledne koristi za sugrađane da doprinesu i povoljnom utisku turista koji sve više posjećuju Nikšić.

„Mi ovaj projekat nijesmo osmišljavali sjedeći u kancelariji i kontemplirajući o tome šta bismo mogli raditi. Upravo suprotno. Ovaj projekat je nastao jer smo proveli dosta vremena razgovarajući sa građanima našeg grada, što smo ih dobro čuli, prenijeli njihove stavove u projekat EU i sada je to došlo na realizaciju. Mi smo, naravno, ova razmišljanja građana predočili gradskim očima i složili smo se šta nam valja činiti. Sve ovo radimo kako bi izašli u susret potrebama građana. Za ovaj projekat su zaslužni građani ovog grada i njima dajemo sve zasluge“, poručio je Šturanović.

foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da je Fors dobar primjer kako nevladin sektor treba da radi, jer oni ne čekaju da se „lokalna uprava svega sjeti i odradi, već proaktivno nastupaju – lociraju problem, a onda učestvuju u njegovom rješavanju“.

„Kada bi imali još nekoliko NVO koje bi radile posao koje radi Fors, mislim da bi imali mnogo bolju situaciju korišćenje evropskih fondova. Mi ćemo kao Opština biti tu da servisiramo kako bi što više tog novca završilo u našem gradu u ovakvim projektima i da bi naše službe i servisi građana ojačali i građani imali bolje usluge od strane lokalne samouprave“, kazao je Kovačević.

Aleksandar Mašković, državni sekretar Ministarstva evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator, takođe je pohvalio rad Fors Montenegra ističući da je riječ o najaktivnoj NVO i jednom od najboljih primjera „kako se koriste evropski fondovi i kako se može unaprijediti kvalitet života građana“.

foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je u okviru prekogranične saradnje od 2007. do 2013. godine sprovedeno 35 projekata čiji je ukupan iznos bio 7,9 miliona, dok je od 2014. do 2020. sprovedeno 20 projekata vrijednosti devet miliona eura, kao i da su svi projekti bili usmjereni na poboljšanju kvaliteta života građana, počev od zaštite životne sredine do prezentacije kulturne baštine, turizma, mobilnosti radne snage.

„Svaki projekat koji realizuje Fors Montenegro je praznik za lokalnu zajednicu gdje to realizuju. Ovo je udžbenički primjer kako treba koristiti sredstva IPA fondova i svih servisa i tehničke asistencije koje nudi Delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori. To je dobar pokazatelj kako se utiče na javne politike u jednoj lokalnoj zajednoci, kako se osnažuju institucije u lokalnoj zajednici i kako se kreira kvalitetno partnerstvo na lokalnom nivou“, rekao je Dragiša Janjušević, državni sekretar Ministarstva javne uprave.

foto: Svetlana Mandić

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” sprovode Fors Montenegro i Grad Trebinje u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Projekat, čija je realizacija počela 1. decembra 2020. godine ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Glavne aktivnosti uključuju nabavku vozila i opreme za javna komunalna preduzeća i institucije, obuke za zaposlene u institucijama kojese bave zaštitom životne sredine…

foto: Svetlana Mandić

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 584.681 euro, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317.000 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 406.861 euro, od čega EU finansira oko 220 hiljada eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedilo Ministarstvo javne uprave.

U dva klika do čistog grada

Šturanović je predstavio i mobilnu alikaciju pod nazivom „Čist grad sad“ koja je puštena u testnu fazu i koja omogućava građanima koji koriste pametni telefon da u dva klika pošalju problem komunalne prirode na koji je naišao, a gradske službe biće u obavezi da problem otklone u najkraćem mogućem roku.

„Očekujemo da će najveći broj prijava da se tiče nepravilnog odlaganja otpada i da će ta vrsta problema moći da se otkloni u 24 sata. Veći problemi naravno zahtevaju veće vrijeme odgovora. Na ovaj način smo omogućili svima onima koji vole ovaj grad da budu njegove oči i pomogli da se ovaj grad održava i čuva na način koji će svima nama ići u korist. Nema više izgovora da ne znamo kome da prijavimo problem, nema više šetanja od službe do službe, od šaltera do šalter bar kad su ovi i slični problemi u pitanju“, kazao je Šturanović.

foto: Svetlana Mandić

U sistem su uvezani Komunalna policija, Komunalna inspekcija, sekretarijati za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i za komunalne poslove i saobraćaj, Komunalno preduzeće i Služba predsednika koja će u prvom vremenu nadzirati proces i koordinirati istim.

U okviru projekta organizovano je i prekogranično literarno-likovno takmičenje, a nagrade su osvojile i Nikšićanke, Mileva Gojković, učenica drugog razreda Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, koja je osvojila treće mjesto na literarnom konkursu, i Iva Raičević, učenici sedmog razreda OŠ „Braća Labudović“, koja je osvojila drugo mjesto na likovnom konkursu. Njima su uručene nagrade.

Bonus video: