Vrhovni sud: Građani još imaju otpor da zatraže besplatnu pravnu pomoć

"Cilj projekta besplatne pravne pomoći je jačanje povjerenja građana u rad pravosudnih institucija kroz poboljšanje komunikacije sa namjerom da se uspostavi proaktivni dijalog, kako bi građani bolje razumjeli Ustavom zagarantovana prava", navodi se u saopštenju

3785 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak, Foto: Vrhovni sud
Sastanak, Foto: Vrhovni sud

"U Crnoj Gori, građani još uvijek imaju snažan otpor da priznaju da su žrtve bilo kog vida nasilja i da tom prilikom mogu da koriste besplatnu pravnu pomoć", saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, Vesna Vučković.

Vučković ističe da je potrebno osmisliti kampanje koje će pomoći žrtvama nasilja i ranjivim kategorijama da razbiju te stavove, a da je to moguće, pokazala je i nedavna kampanja „Ispričaj priču do kraja“ koju je Vrhovni sud realizovao u saradnji sa kancelarijom savjeta Evrope i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

"Klinika za besplatnu pravnu pomoć u mnogome može rasteretiti tužilaštvo i sudove", ocijenila je Vučković..

To je kazala na sastanku sa profesorima i studentima Pravnog fakulteta i predstavnicima Klinike za besplatnu pravnu pomoć pri Univerzitetu Crne Gore. Sastanak je organizovan u susret 29. oktobru, Danu crnogorskog sudstva u okviru projekta „Otvorena vrata“.

Vučković je naglasila da Vrhovni sud preko svog predstavnika u radnoj grupi prati rad na izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći , te da postoji široki konsenzus da se proširi lista žrtava krivičnih djela kojima pripada pravo na besplatnu pravnu pomoć i to na žrtve mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, kao i na maloljetna lica koja su žrtve krivičnih djela protiv polne slobode.

"Cilj projekta besplatne pravne pomoći je jačanje povjerenja građana u rad pravosudnih institucija kroz poboljšanje komunikacije sa namjerom da se uspostavi proaktivni dijalog, kako bi građani bolje razumjeli Ustavom zagarantovana prava", navodi se u saopštenju.

Da se ove godine, završava se projekat ENEMLOS, ali ne i saradnja Pravnog fakulteta i Vrhovnog suda, istakla je Biljana Đuričin.

„Vrhovni sud pružio je veliku pomoć tokom ovog projekta jer su sudije učestvovale u obukama i treninzima studenata, a 2021. godine počela je sa radom Klinika za besplatnu pravnu pomoć koju građanima pružaju studenti“, kazala je Đuričin.

Najavila je da će uskoro krenuti kampanja Pravnog fakulteta, Vrhovnog suda, Advokatske i Notarske komore kao i ostalih pravnih institucija, koja će promovisati ovaj vid pravne pomoći građanima koji sebi ne mogu da priušte usluge advokata.

„S obzirom na to da se uveliko radi na izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći bilo bi dragocjeno da se u taj proces uključe i studenti“, smatra Đuričin, najavivši da je u planu i otvaranje Centra za pravne klinike pri Univerzitetu Crne Gore.

Docent Nikola Dožić ističe da su studenti izuzetno motivisani da pružaju besplatnu pravnu pomoć najugroženijim kategorijama građana i to prvenstveno radi sticanja pratktičnih znanja i vještina, dok su im u drugom planu bodovi i ocjene koje dobijaju tim angažmanom.

„Siguran sam da će kampanja veoma brzo dati izuzetne rezultate, sudeći po iskustvima Hrvatske i Poljske, ali i regiona i svijeta“, kazao je Dožić i pojasnio da je prostor za Kliniku obezbjeđen pri Pravnom fakultetu, što građanima omogućava jednostavan pristup, a da se pri tom ne remeti proces nastave.

Na klinici za besplatnu pravnu pomoć rade studenti treće godine fakulteta i studenti koji su na master studijama. Sagovornici su saglasni da će im ova aktivnost omogućiti lakši dolazak do zaposlenja, s obzirom na to da im omogućava da teorijska znanja primjene u praksi.

Studenti su poručili da traže povjerenje i šansu, što smatraju jako bitnom podrškom, ako se uzme u obzir činjenica da studenti koji su na master studijama nikada nisu ušli u sudnicu. Zato je za njih, interakcija između teorijskog i praktičnog rada za njih veoma značajna.

Bonus video: