Nastavak sadnje na Grabovcu

Pošumljavanje će se vršiti sadnicama masline, divljeg šipka, košćele i iglice (čičimak)

3029 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranije akcije pošumljavanja Grabovca, Foto: Opština Tivat
Sa ranije akcije pošumljavanja Grabovca, Foto: Opština Tivat

Rok za prijavljivanje nadležnim službama Opštine Tivat zainteresovanih institucija i organizacija koje žele da se priključe predstojećoj akciji pošumljavanja u Tivtu kroz sadnju na terenu, nabavku sadnica i sličnog, istekao je juče.

Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat u narednom periodu planiraju sprovođenje velike zajedničke aktivnosti pošumljavanja, u skladu sa Planom podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2022. godinu i Lokalnim akcionim planom za biodiverzitet.

Radi održivosti i zaštite prostora pošumljavanje će se nastaviti modelom agrošumarstva.

Pošumljavanje će se vršiti sadnicama masline, divljeg šipka, košćele i iglice (čičimak). Lokacija koja će biti obuhvaćena predstojećom akcijom je rubno zemljište nekadašnje deponije Grabovac u Krtolima, gdje će biti nastavljeno pošumljavanje koje je tamo sprovedeno prošle godine. Lani je tamo već posađeno 200 primjeraka divljeg šipka i 100 novih sadnica košćele. Novi primjerci masline, iglice, divljeg šipka i košćele u nastavku ove akcije, osim na Grabovcu, biće zasađeni i na zemljištu u Pod kuku iza stanice Odjeljenja bezbjednosti Tivat, u gornjoj zoni prema naselju.

Bonus video: