Prijetnje i uvrede novinarima Gradske RTV

Urednica Gradske kazala je da im je neformalno potvrđeno da su poruke stigle sa iste adrese sa koje je prijećeno urednici M portala

11336 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prijeteće i uvredljive poruke upućene su, putem jedne imejl adrese, novinarima podgoričke Gradske RTV Milici Pavićević i Senadu Pećaninu, objavila je danas Pobjeda. U porukama se, kako navode, pominje i novinar tog lista Duško Mihailović.

Urednica Gradske RTV Tamara Nikčević kazala je da im je neformalno potvrđeno da su prijetnje Pećaninu i uvrede Milici Pavićević stigle sa iste adrese sa koje je ranije prijećeno urednici M portala Danici Nikolić.

Nikolić je rekla za Pobjedu da je policija, u slučaju prijetnji njoj i M portalu, brzo reagovala i pronašla osobu koja je poslala mejlove, dodavši da se radi o osobi koja je van Crne Gore, kao i da im je u međuvremenu stiglo još nekoliko prijetećih mejlova.

Procesuirati odgovorne

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) kazali su kako očekuju da nadležno državno tužilaštvo "slučaj prijetnji novinarima Gradske TV i Pobjede hitno istraži i procesuira, bez ikakve tolerancije prema prijetnjama smrću i promociji mržnje".

"Novinari moraju biti bezbjedni u demokratskoj državi", poručili su iz te NVO na Tviteru.

Iz Socijaldemokrata (SD) su osudili prijetnje i pozvali nadležne da otkriju odgovorne.

"Valjda je u potpunosti očigledno da je ovakvo ponašanje rezultat 'oslobođenja' Podgorice i izbornog rezultata koji ide u korist ovima koji se ovakvim prijetnjama služe. Ovim putem pozivamo nadležne državne organe da što hitnije otkriju počinioce ovog djela i sankcionišu ih u skladu sa zakonom, time dajući primjer da prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti neće biti dozvoljene ni u 'oslobođenom' Glavnom gradu", saopštili su iz SD-a.

CGO: Pokušaj ograničavanja medijskih sloboda

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su poručili da je zastrašivanje novinara pokušaj ograničavanja slobode izražavanja i medijskih sloboda.

"CGO osuđuje prijetnje upućene Milici Pavićević i Senadu Pećaninu sa Gradske TV. Donosioci odluka i nadležni organi ne smiju dozvoliti da taj odnos prema novinarima postane nova normalnost. Zastrašivanje novinara je pokušaj ograničavanja slobode izražavanja i medijskih sloboda", napisali su iz CGO-a na Tviteru.

Liberalna partija: Prijetnje očigledno prvi i pravi rezultati izbora u Podgorici

Liberana partija osudila je prijetnje koje su dobili novinari Gradske TV i pozvali su nadležne organe da to hitno istraže i sankcionišu autore prijetnji i na taj način pošalju poruku neprihvatljivosti ovakvog govora.

"Ovakve jezive prijetnje novinarima zbog javno izgovorene riječi očigledno su prvi i pravi rezultati izbora u Podgorici", smatraju iz te partije.

"Prijetnje koje se odnose na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost pojedinaca jasan su indikator kakve su zle duhove probudile politike koje imaju namjeru da vode Glavni grad, i ako imaju imalo odgovornosti prema javnosti i građanima očekujemo da osude ovakve pojave i sami pošalju poruku neprihvatljivosti ovakvog govora prema neistomišljenicima", dodaje se u njihovom saopštenju.

Bonus video: