Novi skrining hitno potreban

Na odboru konstatovali da mora da bude uspostavljen i nacionalni registar za rak dojke

4534 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacionalni registar za rak i registar skrininga raka dojke mora da bude hitno uspostavljen, a potrebno je i donošenje novog nacionalnog programa za rano otkrivanje ovog karcinoma.

To je ocijenjeno na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

”Tokom diskusije bilo je riječi o ciljevima i obimu revizije, porastu obolijevanja od karcinoma dojke, važnosti prevencije, prednostima skrining programa, starosnoj dobi pacijentkinja koje su pozivane na skrining program, odnosu pozvanih pacijentkinja i onih koje su prihvatile poziv za skrining raka dojke, raspoloživoj opremi i nabavci nove, kao i o stručnom kadru i njihovoj preopterećenosti”, saopšteno je nakon održane sjednice.

Učesnici sjednice uputili su zahtjev građankama da jednom sedmično rade samopregled dojki, a redovno i ultrazvučni pregled i mamografiju dojke. Konstatovali su da je karcinom dojke, ako se otkrije na vrijeme, u velikom procentu izlječiv.

Sjednica Odbora zakazana je nakon što je izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) pokazao da se Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke od 2016. do 2020. godine vodio neuspješno.

Revizija je pokazala da se skrining sprovodio u četiri opštine - Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu i Cetinju, te da nije bio nacionalni jer se nije sprovodio na teritoriji Crne Gore.

Jedan od osnovnh uočenih nedostataka Nacionalnog programa je izostanak donošenja neophodne pravne regulative, koja bi osigurala uspjeh njegovog sprovođenja (smjenice, uredbe, procedure...)

Član Senata DRI Branislav Radulović kazao je da je izvještaj pokazao da u periodu od pet godina nije obezbijeđena potrebna oprema, kadar, donesene procedure, uspostavljen sistem za prikupljanje i upravljanje dobijenim podacima...

Rekao je da 70 odsto ciljne populacije nije pozvano na skrining, iako je to bilo planirano, već je bilo pozvano svega 40,41 odsto.

Skriningom nije obezbijeđeno da žene koje imaju negativan mamografski nalaz ponovo budu pozvane...

Oktobar se u svijetu obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, od kojeg u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, godišnje oboli skoro 400 žena, a umre oko 130.

Bonus video: