Nikšić: Lazar Mandić sveukupni pobjednik literarnog konkursa

"Stiglo je nešto više od 70 radova iz svih škola i jako smo iznenađeni kvalitetom radova, s obzirom da je tema ove godine bila izazovnija”, kazao je Kotri

1869 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Fondacija „Marija Kotri“ već šest godina organizuje literarni konkurs za nikšićke osnovce od šestog do devetog razreda, a ovogodišnja tema je bila „Moj kutak slobode“.

Pjesma Lazara Mandića, učenika OŠ "Dušan Bojović" iz Župe, proglašena je za najbolji rad koji je pristigao na konkurs. Njemu je pripalo i prvo mjesto u kategoriji poezije, dok je drugo osvojila Irina Nikolić (OŠ "Mileva Lajović Lalatović"), a treće Andrej Jarediću (OŠ "Olga Golović").

Najbolji rad u kategoriji proze napisala je Mirjana Bojanić (OŠ "Mileva Lajović Lalatović"), drugo mjesto je osvojio Danilo Mijatović ( OŠ "Olga Golović"), a treće njegova drugarice iz škole, Vasilisa Miljanić.

Đorđije Kotri iz Fondacije "Marija Kotri" prilikom dodjele nagrada, rekao da su ove godine, za razliku od prethodnih, odlučili da konkurs podijele u dvije kategorije, poezija i proza., kao i da su veoma zadovoljni prispjelim radovima.

foto: Svetlana Mandić

"Stiglo je nešto više od 70 radova iz svih škola i jako smo iznenađeni kvalitetom radova, s obzirom da je tema ove godine bila izazovnija”, kazao je Kotri.

Fondacija će u narednom periodu omogućiti da na konkurs radove mogu slati osnovci iz cijele Crne Gore. Prema riječima Kotrija, u planu je nekoliko projekata, a trenutno prikupljaju donacije.

“Imamo jedan važan projekat a to je da našu knjigu ‘Marija i slavuj, putovanje po mjesečini’ prilagodimo djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, da se odštampa jedna knjiga sa velikim formatom, da se poveća font za slabovidu djecu, da se uradi audio knjiga i da te knjige doniramo ustanovama koje se bave djecom sa smetnjama u razvoju", istakao je Kotri.

Knjigu „Marija i slavuj - putovanje po mjesečini” napisala je književnica iz Engleske Angela Kecojević.

Bonus video: