Šćekić: Ulaganje u zdravlje djece strateški prioritet Vlade

U tom smislu, prema riječima ministra zdravlja, taj resor planira intenziviranje aktivnosti u cilju podizanja obuhvata vakcinacije, shodno Nacionalnom akcionom planu koji je pripremljen uz angažman Instituta za javno zdravlje, a u skladu sa vizijom i principima Evropske agende za imunizaciju 2030.

1371 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ulaganje u osnaživanje programa imunizacije, kako bi sačuvali živote i zdravlje naše djece, jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Višednevna ekspertska posjeta tima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za programe imunizacije u Crnoj Gori počela je danas sastankom sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem.

Tom prilikom ministar zdravlja je istakao da ulaganje u zdravlje djece predstavlja strateški prioritet Vlade Crne Gore.

„Već duži niz godina Crna Gora bilježi alarmantan pad u smislu obuhvata programa obavezne vakcinacije, poput MMR vakcine. Kovid 19 pandemija je ovaj naslijeđeni kompleksni javno-zdravstveni problem učinila još većim i težim. Ulaganje u osnaživanje programa imunizacije, kako bi sačuvali živote i zdravlje naše djece, jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja“, istakao je Šćekić.

U tom smislu, prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja planira intenziviranje aktivnosti u cilju podizanja obuhvata vakcinacije, shodno Nacionalnom akcionom planu koji je pripremljen uz angažman Instituta za javno zdravlje, a u skladu sa vizijom i principima Evropske agende za imunizaciju 2030.

„Kao mehanizam za unapređivanje odgovornosti i redovnog praćenja sprovođenja imunizacije, planirano je uspostavljanje posebnog implementacionog aranžmana na visokom nivou. Rješenje za ovaj izazov iziskuje multisektorsku saradnju, punu političku posvećenost i podršku partnera“, naglasio je ministar zdravlja.

On je iskazao zahvalnost timu SZO za kontinuiranu podršku, kao i očekivanje da će tokom ove posjete biti generisani dragocjeni inputi za definisanje konkretnih intervencija za podizanje obuhvata vakcinacijom.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović i član ekspertskog tima SZO, program menadžer za imunizaciju za region Evrope, Sidarta Data uputili su pohvale ministru zdravlja za njegovo liderstvo i posvećenost promociji imunizacije i rješavanju ozbiljnog problema niskog obuhvata MMR vakcinacije u Crnoj Gori, kroz insistiranje na sistemskim intervencijama, institucionalnim i održivim rešenjima, koja pretpostavljaju političku podršku i sinergijsku akciju svih relevantnih činilaca u društvu.

"Tokom posjete planirani su sastanci sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje i predstavnicima primarne zdravstvene zaštite, radi sistemskog sagledavanja svih aspekata i izazova u realizaciji programa imunizacije u Crnoj Gori, kao i sa predstavnicima starteških partnera (EU, UK, UNICEF-a) i članovima Odbora za zdravstvenu i socijalnu politiku Skupštine Crne Gore, kako bi se sagledala i dogovorila platforma za generisanje kontinuirane političke podrške crnogorskog parlamenta u funkciji promocije vakcinacije, osnaživanja zdravstvenog sistema i združenog djelovanja društva na svim nivoima, kao zaloga za zdraviju i bezbjedniju budućnost svih građana Crne Gore", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Bonus video: