Stevanović: Ako se nastavi trend pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre biće ugrožena ekonomija i turizam cijele države

“Činjenica da presušuju bunari na području Grbavaca je samo jedna od posljedica nekontrolisane eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke i iz njenih obala, sa čime mora da se prestane, ukoliko je želja da ovo izvorište zadržimo u funkciji”

7269 pregleda 6 komentar(a)
Sa održanog okruglog stola, Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje
Sa održanog okruglog stola, Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

Izvorište Bolje sestre bilježi pad izdašnosti, ako se taj trend nastavi to dovodi u pitanje stabilnost snabdijevanja primorskog područja, čime će biti ugrožena ekonomija i turizam cijele države.

To je jedna od poruka koja je poslata na okruglom stolu koji je realizovalo preduzeće "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" u hotelu CUE u Podgorici.

Tema okruglog stola, kako navode, bila je "Trenutno stanje i mogućnosti Regionalnog vodovoda, izazovi i šanse za budući održivi razvoj, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni 2023. godine“.

Teme koje su, kako se navodi u saopštenju preduzeća "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", razmatrane na ovom skupu vezane su prvenstveno za problem pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre.

Takođe razmatrane su i teme koje se vezuju za aktivnosti koje je neophodno preduzeti u cilju obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom naredne turističke sezone, pitanje finansijske konsolidacije i održivosti društva u svjetlu opsežnih kreditnih obaveza koje opterećuju njegovo poslovanje, te iznalaženje načina da se, u saradnji sa državnim instutucijama, kroz odgovarajuća zakonska rješenja, to pitanje uspješno riješi.

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić je tom prilikom izdvojio kao glavni problem nedostatak vode, odnosno pad izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre koji, kako je kazao, sa 2.300 litara pao na nekih 330, odnosno, u 2021. godini na nekih 265 litara.

“To je veliki problem i veliki izazov koji stoji pred Regionalnim vodovodom – kako obezbijediti potrebne količine vode za narednu ljetnju turističku sezonu. Tako je danas, ovaj okrugli sto okupio sve relevantne ljude iz državnih institucija, predstavnike Ministarstava u Vladi Crne Gore, predstavnike lokalnih vodovoda, kako bi se uključili u rješavanje ovog problema, jer ovo nije pitanje samo Regionalnog vodovoda, ovo je pitanje države”, poručio je on.

Prema mišljenju prof.dr Zorana Stevanovića izvorište Bolje Sestre spada u red najkvalitetnijih izvorišta u pogodu kvaliteta vode za piće, kojoj nije potreban dodatni tretman, osim, kako je rekao, elementarne dezinfekcije.

“Nažalost, posljednih godina smo kao trend uspostavili činjenicu da imamo pad izdašnosti ovog izvorišta, i da, ako se on nastavi, to dovodi u pitanje stabilnost snabdijevanja primorskog područja, čime će ugroziti ekonomiju i turizam cijele države”, kazao je on.

Stevanović ističe da devastacija donjeg sliva izvorišta, lijeva obala rijeke Morače doprinosi ugrožavanju funkcionisanja izdašnosti pomenutog izvora.

“Činjenica da presušuju bunari na području Grbavaca je samo jedna od posljedica nekontrolisane eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke i iz njenih obala, sa čime mora da se prestane, ukoliko je želja da ovo izvorište zadržimo u funkciji”, zaključio je on.

Dodao je da kao posljedicu prekomjerne eksplotacije šljunka imaju postojeće rupe u koritu koje su snizile nivo dna korita na svega 3,75 metara što je utvrđeno geodetskim mjerenjima.

Cilj ovog događaja bio je, kako su naveli, okupiti predstavnike relevantnih institucija iz vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, predstavnike opština, predstavnike resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Nacionalnih parkova Crne Gore, ekspertskog tima obrađivača Studije – Monitoring, kontrola i zaštita vodoizvorišta Bolje sestre, i, naravno, medija.

Kako bi time, kako su rekli, zajednički došli do konstruktivnih rješenja za neka od pitanja koja su od vitalnog značaja za održivost vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju.

“Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” DOO kontinuirano ispunjava svoju misiju, a to je obezbjeđenje dovoljnih količina vode visokog kvaliteta prvenstveno svim građanima na Crnogorskom primorju, a njegovo djelovanje u značajnoj mjeri utiče na ishod turističke sezone , te je, stoga, veoma važno preduzeti sve konkretne mjere na zaštiti vodoizvorišta Bolje Sestre uz podršku resornog ministarstva i svih relevantnih institucija u čijoj je nadležnosti briga i očuvanje vode kao resursa budućnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: