Upitna slučajna dodjela predmeta

U Sudskom savjetu ovih dana eksperti Savjeta Evrope interesuju se za slučajnu dodjelu predmeta kroz PRIS
138 pregleda 0 komentar(a)
Vrhovni sud, Foto: Savo Prelević
Vrhovni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2017. 20:08h

Raspored poslova u svim sudovima ne omogućava potpunu primjenu metode slučajne dodjele predmeta, pokazuje dokumentacija koju je MANS prikupio kroz praćenje Akcionog plana za 23 Poglavlje.

Ovo se odnosi na sudove sa malim brojem sudija, poput osnovnih sudova u Žabljaku, Plavu i Kolašinu. ali i u nekim većim sudovima, poput Vrhovnog i Apelacionog.

MANS je takođe utvrdio da Komisija Sudskog savjeta za kontrolu slučajne dodjele predmeta nije radila taj posao u prvih šest mjeseci 2017. godine.

U Sudskom savjetu, koji ovih dana obilaze eksperti Savjeta Evrope interesujući se upravo za slučajnu dodjelu predmeta kroz PRIS, međutim to demantuju.

Uvidom u raspored poslova za 2017. godinu u tri osnovna suda - Žabljak, Kolašin i Plav, koji imaju po troje sudija, vidi se da pojedine sudije i dalje rade samo određene vrste predmeta. “To ne bi bilo moguće da se zaista vrši slučajna dodjela predmeta kroz PRIS”, piše u analizi.

U većim sudovima je slučaj da samo jedan sudija ili jedno vijeće postupa po jednoj vrsti predmeta. Iz godišnjih rasporeda poslova u sudovima za 2017. utvrđuje se, pokazuje analiza, da neki sudovi imaju samo jednog sudiju za maloljetnike, kao što su Apelacioni sud Crne Gore i osnovni sudovi u Nikšiću i Podgorici.

U Vrhovnom sudu Crne Gore po tužbama za pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, postupa samo jedno vijeće od troje sudija tog suda, dok u Osnovnom sudu u Baru predsjednik suda postupa u svim predmetima uslovnog otpusta i u svim predmetima za određivanje mjera tajnog nadzora.

Takođe, podaci pokazuju da u Osnovnom sudu u Bijelom Polju samo jedan sudija radi vanparnične predmete, a u Osnovnom sudu u Danilovgradu jedan je krivični sudija.

MANS je utvrdio da je Ministarstvo pravde sprovelo inspekcijski nadzor primjene PRIS-a u osam slučajeva, i da je u jednom utvrđena manja tehnička nepravilnost, dok je u Sudu za prekršaje u Podgorici utvrđena nepravilnost koja se odnosi na slučajnu dodjelu predmeta u Sudu za prekršaje u Podgorici.

Sudski savjet se uzda u algoritam

Komisija za kontrolu slučajne dodjele predmeta Sudskog savjeta nije stalna, već je bila formirana privremeno kako bi provjerila mogućnost utucaja ljudskog faktora na slučajnu dodjelu predmeta, rečeno je “Vijestima” u Sudskom savjetu.

Komentarišući podatke da se kroz PRIS ne omogućava slučajna dodjela predmeta, iz Sudskog savjeta navode da je “algoritam”, odnosno poseban kompjuterski program, onemogućio bilo kakve nepravilnosti u dodjeli predmeta i da se na tome stalno radi sa ekspertima EU i SE.

“Vijesti” su ranije objavile da se ipak može uticati na slučajnu dodjelu predmeta kroz PRIS tako što se pojedini predmeti iz tužilaštva ne dostave sudu onog dana kada je određeni sudija prvi po redosljedu da zaduži predmet, već se proslijedi neki manje složen ili važan predmet. Takođe, postoji način da se zaobiđe algoritam, tako što će tužilaštvo dostaviti sudu formirani predmet sa optužnicama, čiji će se redosljed prispjeća zamijenti u sudu i time će navodno slučajno zapasti određenog sudiju.

Bonus video: