Đurović: Humanitarna i finansijska kriza prijete da nanesu ozbiljne posljedice brojnim državama svijeta

Đurović je na sastanku koji je održan u okviru Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme istakla crnogorske prioritete redsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi

2815 pregleda 0 komentar(a)
Posavec Krivec i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Posavec Krivec i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da humanitarna i finansijska kriza prijete da nanesu ozbiljne posljedice brojnim državama svijeta.

Đurović se sastala sa šeficom delegacije Hrvatske pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Ivanom Posavec Krivec u okviru Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme.

Đurović je, kako je saopšteno, podsjetila da je Crna Gora u junu ove godine preuzela predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, te izrazila spremnost za učini sve da probudi duh solidarnosti i jedinstva među učesnicama ovog regionalnog foruma.

To je, kako je rekla, posebno važno u trenutnim okolnostima kada imamo ratna dešavanja na tlu Evrope, te humanitarnu i finansijsku krizu koje prijete da nanesu ozbiljne posljedice brojnim državama svijeta.

Danijela Đurović
foto: Skupština Crne Gore

Đurović je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, upoznala Posavec Krivec sa crnogorskim prioritetima predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Prioriteti su, kako je kazala, jačanje bezbjednosne saradnje, zaštita ljudskih prava, vladavina prava i osnaživanje demokratskih institucija, unaprjeđenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti, zelena tranzicija, dalje prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije Kovid- 19 i evropska integracija zemalja aspiranata iz regiona jugoistočne Evrope.

Posavec Krivec je, kako navode, iskazala interesovanje za aktivnosti koje će naša država sprovoditi u okviru predsjedavanja, te istakla da će Crna Gora imati svu potrebnu podršku hrvatske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Ona je apostrofirala da je Crna Gora napravila najveći iskorak ka Evropskoj uniji, što treba da bude adekvatno nagrađeno.

"Sagovornice su se saglasile da u trenutnim geopolitičkim okolnostima region Zapadnog Balkana treba da bude pod posebnim fokusom Evropske unije i da dobije priliku za što brži napredak ka evropskoj porodici narod", navodi se u saopštenju.

Bonus video: