Bulatović: Novom rukovodstvu želimo svu sreću u daljem radu

"Naš rad je u protekloj godini bio potpuno transparentan do mjere da smo tražili da u JPNPCG uđe Državna revizorska institucija koja je to odbila"

6129 pregleda 11 komentar(a)
Bulatović, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Bulatović, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Razriješeni direktor Nacionalnih parkova Aleksandar Bulatović smatra da su razlozi koji stoje iza njegove smjene interesi i interesni krugovi koji su narušeni "odgovornim poslovanjem" tog preduzeća.

Bulatović je razriješen na današnjoj sjednici Vlade na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Pošto je, kako kaže Bulatović, u medijima već objavljena informacija da je podnijet predlog za njegovu smjenu on je upitao koji su to razlozi zbog kojih se baš sada inicira njegova smjena na čelu preduzeća?

"Pošto nismo upoznati sa razlozima za iniciranje smjene pitamo se da li može razlog da bude to što na računu JPNPCG ima više od 1.100.000,00€ koje su JPNPCG zaradili ove godine savjesnim i odgovornim poslovanjem? Da li neko planira da se dokopa tih sredstava koje je rukovodstvo JPNPCG opredijelilo za investiranje u unapređenje parkova i povećanje zarada zaposlenima koji imaju ubjedljivo najniže zarade od svih zaposlenih u javnoj upravi?", rekao je Bulatović, a navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore.

Ili je, kako kaže, razlog to što je predato više krivičnih Prijava SDT-u za brojne zloupotrebe i nepravilnosti koje su, kako dodaje, u proteklih manje od godinu dana uočili u poslovanju JPNPCG prethodnih godina pa sada treba nekako tu dokumentaciju "skloniti kako bi bila nedostupna za dalje istrage"?

"Ili je možda razlog to što je angažovan eksterni finansijski forenzičar čiji forenzički izvještaj čekamo da se dostavi a za koji već znamo da će da pokaže ogromne finansijske malverzacije u preduzeću iz prethodnog perioda? Da li je iz nekog razloga važno da se taj izvještaj nikad ne dostavi?", navodi Bulatović.

Upitao je da Ii je razlog to što su po prvi put u istoriji JPNPCG razbijeni monopoli unutar preduzeća koje je skupina pojedinaca koristila za eksploataciju i lično bogaćenje sve ove godine?

"Ili razlog možda može da bude to što smo osujetili isisavanja novca kroz javne nabavke kroz koje na je recimo za 2022. godinu planirano da se, samo kao primjer navodimo, drvene stražarske kućice od nekoliko kvadrata plaćaju po 30.000,00€ po komadu iako im je tržišna vrijednost ne više od 10.000,00€? i još puno drugih takvih nabavki", istakao je Bulatovi.

Možda, kako kaže, razlog leži u tome što su dali sve od sebe da se šume u okvirima Nacionalnih parkova ne sijeku nemilice i po spisku želja pojedinaca koji su sve ove godine sticali lična bogatstva eksploatišući prirodna bogatstva Nacionalnih parkova i Crne Gore?

Zapitao je da možda razlog nije to što su JPNPCG odbili da budu, kako kaže, paravan za realizaciju netransparetnih projekata nevladinih organizacija na području koje je opet zbog nečijih interesa zapušteno i propada već deceniju.

Puno je, kako ističe, interesa i interesnih krugova narušeno odgovornim poslovanjem JPNPCG koje je usmjereno isključivo za opšte dobro Nacionalnih parkova i Crne Gore tako da je, tvrdi Bulatović, i puno razloga i još više pojedinaca kojima je stalo da dođe do smjene u JPNPCG.

"Naš rad je u protekloj godini bio potpuno transparentan do mjere da smo tražili da u JPNPCG uđe Državna revizorska institucija koja je to odbila. Tražili smo da u JPNPCG uđe SDT koji se još ne oglašava. Rukovodstvu JPNPCG i njihovim porodicama je prijećeno palicama, a Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je zaštitilo napadača… Da li su i ovo razlozi zbog kojih se smjena predlaže ne možemo da znamo, ali znamo da je sve što je urađeno u JPNPCG u protekloj godini bilo samo za dobro parkova i za dobro Crne Gore i njenih građana", istakao je Bulatović.

Rukovodstvo JPNPCG može samo da se, kako kaže, zahvali najiskrenije svim pojedinacima u JPNPCG koji su prepoznali dobru namjeru u upravljanju tim preduzećem i kao dio tima dali sebe da časnim i savjesnim radom unaprijede JPNPCG, a time u krajnjem i naše društvo i doprinesu da Crne Gora zaista postane zemlja kakva treba da bude, u kojoj će život biti zadovoljstvo.

"A na kraju svega, možda je bio neophodan baš jedan profesor fizičkog ali sa dovoljno hrabrosti da se suprotstavi svim anomalijama sa kojima se susreo i svim pojedincima koji su JPNPCG doživljavali kao njihovu privatnu svojinu. Na kraju, novom rukovodstvu želimo svu sreću u daljem radu u nadi da će nastaviti da rade po principima kojih se sadašnje rukovodstvo držalo u prethodnoj godini", zaključio je Bulatović.