Šćekić: Radimo na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture

On je kazao da je sadašnja ustanova u kojoj je smještena Klinika za infektivne bolesti slika i prilika decenijskog upravljanja zdravstvenim sistemom

4173 pregleda 17 komentar(a)
Šćekić, Foto: Gov.me
Šćekić, Foto: Gov.me

Ministarstvo zdravlja, uz podršku Vlade, predano radi na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture, kazao je resorni ministar Dragoslav Šćekić prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Projekat izgradnje klinike, vrijedan 8,5 miliona eura, finansira Evropska unija (EU), a rok za izgradnju je 18 mjeseci.

Šćekić je kazao da je sadašnja ustanova u kojoj je smještena Klinika za infektivne bolesti slika i prilika decenijskog upravljanja zdravstvenim sistemom.

On je poručio da više neće biti tako, i da se odlučno postavljaju čvrsti temelji za pristup zdravstvenoj sigurnosti.

Šćekić je istakao da u tome nesebičnu pomoć i podršku Crnoj Gori pruža EU.

On je naglasio da se realizuju i drugi značajni projekti, koje Crna Gora uveliko koristi.

"Uz podršku Vlade Crne Gore, Ministrastvo zdravlja predano radi na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture“, rekao je Šćekić.

Kako je rekao, njihova je obaveza da zdravstveni sistem oporave i da zaustave njegovo posrnuće.

Šćekić je naveo da je prošle sedmice počela rekonstrukcija i adaptacija Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu i da će, uz pomoć EU, početi izgradnju Operativnog centra za vanredne situacije, kao i rekonstrukciju i opremanje devet mikrobioloških laboratorija širom države.

"Zdravstveni sistem je ogledalo jednog društva i države. Budimo složni, da svako iz svoje oblasti učini najbolje što može, kako bi naraštaji bili ponosni na ono što im ostavljamo kao temelj za dalji razvoj“, poručio je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović je kazao da ne postoji veća čast za bilo koga u državnoj upravi nego kada se vidi da se gradi država.

"Nakon 40 godina konačno se grade novi zdravstveni objekti u Crnoj Gori. Neće proći dugo, a opet ćemo se sresti na nekom sličnom mjestu u sličnim aktivnostima“, rekao je Abazović.

On je kazao da se u narednom periodu mora raditi više, brže i bolje.

"Želimo da jačamo naš zdravstveni sistem, da investiramo u svim gradovima Crne Gore. Država je tu da uspostavi sistem u kojem će svi moći da koriste te benefite“, kazao je Abazović.

On je rekao da je danas početak novog vremena za Crnu Goru, u kome će se više investirati u zdravstvo, školstvo i infrastrukturu.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović, kazala je da joj je zadovoljstvo što ta zdravstvena ustanova nastavlja da bude okosnica dobrih vijesti.

"Nakon kamena temeljca za Kliniku za mentalno zdravlje, mi danas počinjemo da gradimo još dvije klinike. Izgradnju finansira EU, u iznosu od 8,5 mil EUR, a rok za izgradnju je 18 mjeseci“, rekla je Radulović.

Ona je kazala da će površina klinika biti 4,3 hiljade metara kvadratnih.

Kako je kazala, Klinika za dermatovenerologiju trenutno ima dvije sobe sa osam postelja, dok će u novoj zgradi imati 32 sobe.

Radulović je kazala da će druga klinika u novom objektu imati mjesta za 55 bolničkih pacijenata.

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da je pandemija koronavirusa sve naučila važnosti kontinuiranog ulaganja u zdravstvene sisteme.

"Sada, kada je pandemija nadamo se iza nas, ne možemo da ne budemo na oprezu. Srećna sam da Crna Gora nakon toliko godina komačno gradi nove klinike, a EU to finansijsko pomaže“, navela je Popa.

Ona je dodala da je pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti princip EU i da se tome teži.

"Raduje me što danas imamo priliku da doprinesemo kvalitetu te težnje. Medicinsko radnici uskoro će raditi u potpuno novim objektima sa pristupom najsavremenijoj opremi“, rekla je Popa.

Ona je podsjetila da je, od početka pandemije, Crna Gora dobila 130 miliona eura bespovratnih sredstava i kredita EU.

Bonus video: