USSCG: Puna podrška Sindikatu prosvjete, Univerziteta i Sindikatu đačkih i studentskih domova

"Povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, saradnicima i neakademskom osoblju na Univerzitetu, te u đačkim i studentskim domovima, neminovno se mora desiti i Vlada Crne Gore mora iznaći način da ta povećanja budu u iznosima koji će stvarno, a ne prividno, poboljšati ekonomski položaj zaposlenih i pratiti inflatorna kretanja u državi",navodi se u saopštenju

3335 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: USSCG
Ilustracija, Foto: USSCG

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) daje punu podršku Sindikatu prosvjete Crne Gore, Sindikatu Univerziteta Crne Gore i Samostalnom sindikatu đačkih i studentskih domova Crne Gore koji trenutno vode pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora usmjerenim na povećanje zarade zaposlenih u ovim sektorima", saopštili su iz Izvršnog odbora USSCG.

Ističu da, "povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, saradnicima i neakademskom osoblju na Univerzitetu, te u đačkim i studentskim domovima, neminovno se mora desiti i Vlada Crne Gore mora iznaći način da ta povećanja budu u iznosima koji će stvarno, a ne prividno, poboljšati ekonomski položaj zaposlenih i pratiti inflatorna kretanja u državi".

"Napominjemo da su USSCG i navedeni granski sindikati u prethodnom periodu javno apelovali na Vladu Crne Gore da ad hoc izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojima je zarada povećana samo dijelu zaposlenih, ne dozvoli narušavanje odnosa u zaradama unutar i između djelatnosti koji su kroz kolektivno pregovaranje decenijama izgrađivani", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, za njihove apele nije bilo sluha pa je došlo do diskriminacije i produbljivanja jaza u zaradama. Ističu da je pohvalno što su zarade profesorima na Univerzitetu uvećane, kao i ljekarima specijalistima i subspecijalistima.

Ipak ukazuju da je, "takvim postupkom kako Vlade, tako i svih poslanika u Skupštini Crne Gore u potpunosti obesmišljen proces kolektivnog pregovaranja kao osnovnog alata za pregovore o zaradama zaposlenih u naprijed pomenutim sektorima".

Naglašavaju da je bilo očekivano, da će takve ad hok izmjene dovesti do nezadovoljstva kod svih ostalih kategorija zaposlenih koji tim uvećanjima nisu prepoznati.

Ističu da su, "Vlada i resorna ministarstva, ali i poslanici u Skupštini Crne Gore dužni da ravnomjerno raspodijele budžetski kolač i doprinesu ujednačenosti zarada, a ne da kreiraju ambijent u kojem rastu tenzije među zaposlenima i osjećaj nejednakosti".

Smatraju da povećanje zarada u prosvjeti, na Univerzitetu i u studentskim i đačkim domovima mora biti rezultat stvarnih potreba zaposlenih u ovim sektorima i mora biti oslonjeno kako na procente povećanja koja su izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđena za ljekare i profesore na Univerzitetu, a posebno na troškove života, ekonomske faktore i inflatorna kretanja.

"USSCG će istrajavati u zahtjevu za što hitnijom izmjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kako bi se ispravili narušeni odnosi u zaradama i za zaposlene čije su zarade regulisane ovim zakonom, a koji se nalaze u grupi poslova D", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: