Zajednička obuka pripadnika VCG i Kraljevskog marinskog korpusa: U Luku Bar uplovljavaju dva britanska broda

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da će u obuci pod radnim nazivom Odlučan odgovor 2022. učestvovati oko 300 pripadnika VCG i oko 150 pripadnika britanskih oružanih snaga, uz korištenje većeg broja vojne tehnike, brodova, helikoptera, borbenih i drugih vozila, kojima raspolažu VCG i britanske oružane snage

2985 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) i Kraljevskog marinskog korpusa britanskih oružanih snaga će, od sjutra do 7. novembra, na više lokacija u Crnoj Gori realizovati aktivnosti zajedničke obuke.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da će u obuci pod radnim nazivom Odlučan odgovor 2022. učestvovati oko 300 pripadnika VCG i oko 150 pripadnika britanskih oružanih snaga, uz korištenje većeg broja vojne tehnike, brodova, helikoptera, borbenih i drugih vozila, kojima raspolažu VCG i britanske oružane snage.

Na obuci će, kako su kazali, biti uključena sva tri vida VCG, Mornarica, Vazduhoplovstvo i Kopnene snage.

“Ona će biti realizovana u Luci Bar i barskom akvatoriju, gdje će aktivnosti sprovoditi Mornarica VCG sa brodovima britanske Kraljevske mornarice, kao i u širem rejonu Pljevalja, gdje se jedinice VCG već nalaze na realizaciji stacionarnog logorovanja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da će obuka biti realizovana u vazdušnom prostoru Crne Gore, koji će koristiti helikopteri VCG i britanskih oružanih snaga, a u kojem će helikopterske jedinice izvršavati namjenske zadatke.

“Primarni cilj zajedničkih aktivnosti VCG sa britanskim oružanim snagama je jačanje sposobnosti jedinica VCG, usvajanje novih tehnika, taktika i procedura, kao i snaženje interoperabilnosti sa našim saveznicima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za britanske oružane snage obuka dio veće obuke „Lavlji napad“, koja je dio operacije „Akilijan“.

Iz Ministarstva su kazali da će sjutra ujutru, u barsku luku, uploviti dva britanska broda, Argus i Mauntsbej.

“Takođe, u širem akvatorijumu Bara britanske amfibije iskrcaće dio britanskih vozila i dio ljudstva koji učestvuju na obuci”, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: