Grgurović za "Vijesti": Trebaće godine za 5G mreže punog kapaciteta

Savjet EKIP-a juče donio odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu frekvencija iz “pionirskog spektra”, što će za korisnike već početkom 2023. donijeti veće brzine interneta. Razvoj 5G mreže podrazumijeva i postavljanje baznih stanica na većem broju lokacija nego u slučaju 4G mreže

11867 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Signalom mreže pete generacije (5G) već je pokrivena teritorija na kojoj živi skoro 70 odsto stanovništva Crne Gore, a nakon što je juče donijeta i odluka o aukciji za dodjelu pionirskih frekvencija, korisnici će već početkom 2023. moći da računaju na servise većih brzina, a biće stvoreni i uslovi sa masovno povezivanje velikog broja inteligentnih internet uređaja (Internet of Things, IoT). Ipak, 5G u punom kapacitetu korisnicima će biti dostupan tek u periodu između 2027. i 2030. godine.

To je “Vijestima” rekao Darko Grgurović, izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Savjet Agencije juče je na sjednici donio odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za frekvencije iz takozvanog “pionirskog opsega”.

”Aukcija pionirskih 5G opsega koju EKIP planira sprovesti do kraja 2022, tj. dodjela spektra iz opsega 700 MHz, 3.600 MHz i 26 GHz će omogućiti operatorima da implementiraju 5G mreže i isporuče 5G servise u punom kapacitetu već početkom iduće kalendarske godine. Sve ove aktivnosti su u skladu sa akcionim planom i dinamikom utvrđenom mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori, koju je Vlada Crne Gore donijela krajem 2021”, rekao je on.

Grgurović
Grgurovićfoto: EKIP

Signal mreže pete generacije komercijalno je prvi, u martu, u Podgorici, ponudio Crnogorski telekom.

Iz Agencije su kazali da je pristup 5G mreži moguć zahvaljujući dodjeli frekvencija iz raspoloživog spektra, kao i pružanjem 5G komercijalnih usluga na bazi tehnologije koja prvi put omogućava paralelnu upotrebu LTE (4G) i 5G u istom frekvencijskom opsegu.

”Nakon javnih konsultacija sprovedenih krajem 2020, Agencija je odlučila da postupak dodjele raspoloživog spektra sprovede u dvije faze. Prva faza je već uspješno završena i to dodjelom odobrenja iz opsega 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz početkom godine. Zahvaljujući dodatnom spektru koji su operatori dobili u tom postupku aukcije spektra, kao i većina operatora u Evropskoj uniji, i naši operatori, Crnogorski telekom i One Crna Gora, započeli su sa pružanjem 5G komercijalnih usluga svojim korisnicima na bazi dinamičkog dijeljenja spektra (DSS), tehnologije koja prvi put omogućava paralelnu upotrebu LTE i 5G u istom frekvencijskom opsegu. Tehnologija određuje potražnju za 5G i LTE u realnom vremenu, a mreža zatim nezavisno dijeli raspoloživi propusni opseg i dinamički odlučuje za koji standard mobilne komunikacije je idealno koristiti dostupne frekvencije”, rekao je Grgurović.

Prema njegovim riječima, konkretno to za korisnika znači da će u zavisnosti od toga da li raspolaže 5G ili 4G pametnim telefonom u radijusu bazne stanice i antene opremljene DSS tehnologijom, surfovati u 5G ili 4G (LTE) standardu. Iz Agencije su ranije pojasnili da su DSS tehniku koja omogućava korišćenje 4G frekvencijskih opsega i infrastrukture za pružanje 5G usluga, na bazi dijeljenja mrežnih resursa između LTE i NR korisnika, mnogi evropski operatori primijenili u cilju što brže implementacije 5G tehnologije. Navode i da se, u tom slučaju, zbog male širine angažovanog spektra, ne može govoriti o 5G uslugama punog kapaciteta.

Za dalji razvoj 5G mreža u Crnoj Gori, što je druga faza, biće dodijeljene frekvencije iz takozvanog “pionirskog spektra”. Aukcija za te opsege - 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, kažu iz Agencije, počeće uskoro. Iz EKIP-a su više puta saopštili da je u pitanju veoma zahtjevan postupak koji, između ostalog, treba da obezbijedi nove benefite za korisnike i crnogorsku ekonomiju sa jedne strane, ali i očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga sa druge strane.

Agencija je već sprovela i više krugova javnih konsultacija sa zainteresovanim subjektima, a Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nedavno je, kaže Grgurović, utvrdilo i najniže iznose jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija (početna cijena).

”Tako da su time stekli svi uslovi da Agencija donese odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja. Aukcija spektra će se sprovoditi elektronski uz korišćenje odgovarajućeg aukcijskog softvera razvijenog od strane izabranog konsultanta i u koji su ugrađena pravila aukcije spektra, u našem slučaju radi se o ukupno 167 aukcijskih pravila, kojima je u potpunosti normirano odvijanje aukcije spektra. Dodjelom odobrenja pobjednicima na aukciji spektra i početkom korišćena ovih opsega, operatori će moći svojim korisnicima nuditi servise većih brzina, sa manjim kašnjenjem, a biće stvoreni i uslovi sa masovno povezivanje velikog broja IoT uređaja”, kazao je “Vijestima” Grgurović.

Iz Agencije su ranije kazali da će dodjelom radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega, prije svega iz opsega 3,6 GHz, biti stvoreni uslovi za razvoj 5G mreža koje omogućavaju prenos podataka brzinama reda gigabit u sekundi (Gb/s). Ukazuju i da razvoj 5G mreže podrazumijeva implementaciju radio baznih stanica na znatno većem broju lokacija nego što je to bio slučaj u 4G mrežama - prema nekim procjenama, čak tri do četiri puta više lokacija. Dodatno, neophodno je dovesti optički privod do svake 5G radio bazne stanice...

Iz Agencije su kazali da će, kao i na prethodnim aukcijama, i na aukciji za dodjelu frekvencija iz takozvanog “pionirskog spektra”, propisati čitav niz zahtjeva u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom mreže i u pogledu razvoja 5G mreže.

Podsjećaju da su kontrolne tačke ispunjavanja tih zahtjeva utvrđene u skladu sa strategijom digitalne transformacije, koju je donijela Vlada Crne Gore 2021. godine i relevantnim EU aktima, i odnose se na kraj 2024, 2026. i kraj 2030. godine.

Veće brzine prenosa podataka odraziće se  na način na koji koristimo internet
Veće brzine prenosa podataka odraziće se na način na koji koristimo internetfoto: Shutterstock

Na pitanje koji su preduslovi za dalji razvoj infrastrukture za razvoj 5G mreže u Crnoj Gori, Grgurović kao jedan od najznačajnijih navodi da bi lokalne uprave trebalo da unaprijede administrativne procedure za izgradnju elektronske komunikacione infrastrukture i mreža - za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i građevinskih dozvola operatorima.

”Operatori sada ističu da im treba u prosjeku oko devet mjeseci da završe kompletnu proceduru i steknu neophodne uslove za izgradnju infrastrukture. Razvijene zemlje svijeta su prepoznale koliki će značaj 5G mreže imati za ukupan razvoj ekonomije i društva, tako da je koordinisano uvođenje 5G mobilnih mreža u mnogim državama postalo dio strategije ukupnog društvenog i privrednog razvoja...”, rekao je on.

U javnom nadmetanju može da učestvuje svako zainteresovano pravno lice koje otkupi Dokumentaciju za javno nadmetanje, a koje ima najmanje deset godina iskustva u implementaciji javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i pružanju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga. Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima i grupa ponuđača (konzorcijum).

Nakon što uplate naknadu za otkup, zainteresovani mogu preuzeti dokumentaciju za javno nadmetanje u sjedištu Agencije od danas do 28. novembra, svakog radnog dana, od 9.00 do 13.00 sati.

Okvirno, aukcija će početi između 19. i 23. decembra, dok se izdavanje odobrenja za korišćenje radio-frekvencija očekuje u februaru ili martu 2023.

Prije kupovine, pitajte operatora o pravom 5G uređaju

Za pristup 5G mreži, korisnik mora da ima i odgovarajući 5G terminal. Iz Agencije su savjetovali korisnicima da se prije eventualne kupovine novih 5G terminala konsultuju sa svojim operatorom u vezi sa izborom pravog modela, ali i toga da li je 5G signalom pokrivena oblast u kojoj provode najveći dio svog vremena.

Kako su kazali, Crnogorski telekom je do sada, kad je u pitanju 5G, u rad pustio 53, a One Crna Gora osam NR baznih stanica.

NR, odnosno New Radio, jeste naziv za radio pristupni dio 5G mreže. Kod 4G mreže to je LTE (Long Term Evolution).

”Crnogorski telekom do kraja septembra pustio u rad 53 NR bazne stanice koje rade u opsegu 2 GHz, dok je u mreži operatora One Crna Gora aktivno šest NR baznih stanica u opsegu 2 GHz i dvije NR bazne stanice u opsegu 2,6 GHz”, rekli su iz Agencije.

Prema podacima koji su saopšteni EKIP-u, u 5G mreži Crnogorskog telekoma do sada je registrovano preko 10.000 korisnika.

Šta donosi 5G

Veće brzine prenosa podataka koje omogućava 5G tehnologija, odraziće se na način na koji koristimo internet. To su ranije kazali iz Telenora, odnosno kompanije One Crna Gora.

Osim u većoj brzini, prednosti 5G tehnologije ogledaju se i u većoj stabilnosti i pouzdanosti mreže, kraćem odzivu i manjem kašnjenju, kao i u mogućnosti međusobnog povezivanja mnogo većeg broja uređaja.

U telekomunikacionom sektoru kažu da se od od 5G tehnologije očekuje i da utiče na industrijske procese, način upravljanja, optimizaciju troškova i povećanje nivoa automatizacije.

”Tako će upravljanje automobilima, gledanje televizije, pa čak i hirurški zahvati izgledati potpuno drugačije, da ne govorimo o drugim oblastima”, kazali su iz ranije iz One Crna Gora.

Bonus video: