Upravni odbor UCG materijale sa sjednica neće objavljivati

Pojasnili su da se sve sjednice najavljuju i da su otvorene za javnost, te da bi objavljivanjem materijala izložili javnosti osjetljivi sadržaj koji se odnosi na njihove zaposlene

3975 pregleda 6 komentar(a)
”Učinili značajan i ogroman iskorak transparentnosti”: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
”Učinili značajan i ogroman iskorak transparentnosti”: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) odbio je zahtjev Centra za građansko obrazovanje koji je tražio da se materijali sa sjednica objavljuju na sajtu te institucije.

U obrazloženju odluke piše da je zahtjev ove nevladine organizacije jednoglasno odbijen na sjedinici 13. oktobra. Pojasnili su da se sve sjednice najavljuju i da su otvorene za javnost, te da bi objavljivanjem materijala izložili javnosti osjetljivi sadržaj koji se odnosi na njihove zaposlene.

”Naime, samim otvaranjem sjednica za javnost i medije, na koji način se daje mogućnost praćenja cjelokupnog toka sjednica i samog procesa odlučivanja, ovo tijelo je učinilo značajan i ogroman iskorak transparentnosti, kako u odnosu na prethodni period tako i u odnosu na druge institucije. Ovo posebno kod činjenice da se na zvaničnom sajtu UCG uvijek najavljuju predstojeće sjednice, kao i dnevni red sjednice čime je data mogućnost svakoj zainteresovanoj stranci da u slučaju da postojanja određene tačke dnevnog reda koja je njegov predmet interesovanja istoj prisustvuje, i na taj način prati proces odlučivanja...”, piše u odluci Upravnog odbora.

Kazali su da su jedan od bitnih mehanizama za postizanje transparentnosti zapisnici sa sjednica, koji se objavljuju na sajtu UCG, a čijim se uvidom daje jasna slika i prikaz da to tijelo sve radi u skladu sa zakonom, transparentno i otvoreno za širu javnost.

”Takođe, ne treba zanemariti ni Bilten UCG u kom se mogu naći sve konačne odluke koje donosi Upravni odbor”, navodi se u odluci.

Iz Upravnog odbora su naglasili i da su, između ostalog, nadležni i za zaštitu životnih standarda zaposlenih.

”Svjesni činjenice da se u većini slučajeva u materijalima nalaze i zahtjevi naših zaposlenih, koji nerijetko u cilju dokazivanja osnovanosti svojih zahtjeva, odnosno poboljšanja svog životnog standarda dostavljaju, dokumentaciju koja zbog osjetljivosti svojih sadržina nije podobna biti dostupna ostalima (medicinska dokumentacija, dokumentacija o uslovnosti života u stambenim prostorima itd), Upravni odbor je ocijenio da se predmetni zahtjev odbije”, zaključuje se u odluci.

Bonus video: