Apel građanima da ne uništavajte medicinske aparate koji spašavaju živote

Zavod se oglasio povodom nedavnog slučaja vandalizma u Nikšiću kada je nepoznata osoba ošetetila defibrilator koji je postavljen na javnoj površini kod Doma zdravlja u Nikšiću

5596 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć
Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) apelovao je na građane da ne uništavajte medicinske aparate koji spašavaju živote

ZHMP se oglasio povodom nedavnog slučaja vandalizma u Nikšiću kada je nepoznata osoba ošetetila defibrilator koji je postavljen na javnoj površini u Nikšiću u skladu sa saglasnošću Ministarstva zdravlja, kod Doma zdravlja Nikšić.

"Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore ovim putem apeluje da se ne uništava medicinska oprema koja građanima spašava živote. O navedenom incidentu biće obaviješten Centar bezbjednosti Nikšić kako bi preuzeo radnje iz svoje nadležnosti i kako bi počinilac navedenog djela odgovarao pred zakonom", navodi se u saopštenju ZHMP.

Defibrilatore su za sada dobili Podgorica, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar, Ulcinj i Plužine, a uređaji su nabavljeni okviru IPA projekta Evropske unije RACE.

U saopštenju je pojašnjeno da je automatski eksterni defibrilator prenosni uređaj koji isporučuje električnu struju osobama koje imaju srčani zastoj usljed poremećaja srčanog ritma.

"Kuriozitet je da ovaj aparat daje glasovne instrukcije prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Aparat vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, i korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja. Ovi aparati su od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sistem s obzirom na to da je najčešći uzrok iznenadnog srčanog zastoja smrtonosni srčani ritam, pa preživljavanje zavisi od brzine tretmana koji se naziva defibrilacija, a koja se vrši upravo ovim uređajima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: