Studije ne smiju biti prepisivačke

To je konstatovano juče na treningu za medije “Sprovođenje procjene uticaja i strateške procjene uticaja na životnu sredinu”
79 pregleda 0 komentar(a)
Sastanmak zaštita životne sredine
Sastanmak zaštita životne sredine
Ažurirano: 28.09.2017. 18:27h

Procjena uticaja na životnu sredinu za projekte i strateška procjena uticaja na životnu sredinu za planove i programe, trenutno su najbolji dostupni alati koji mogu Crnu Goru postaviti na pravi put razvoja i očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi.

To je konstatovano juče na treningu za medije “Sprovođenje procjene uticaja i strateške procjene uticaja na životnu sredinu”.

Cilj treninga je bio podizanje nivoa znanja predstavnika medija o načinu sprovođenja procjena uticaja na životnu sredinu u praksi te o problematici koja postoji u ovoj oblasti. Prezentovan je i priručnik primjera dobre saradnje civilnog sektora, javnih institucija i privatnih kompanija u procesima donošenja odluka vezanih za procjene uticaja na životnu sredinu.

Na treningu, koji su organizovali “Grin houm” i Svjetski fond za životnu sredinu, predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Brajović je kazala da se obavezna procjena za sve projekte i planove u Crnoj Gori radi od 2008. godine i da je to jedan od uslova za ulazak u EU.

“Napravili smo veliki pomak u toj oblasti, ali treba još poraditi, prije svega na razumijevanju tog instrumenta. On nije barijera za investitore, kako mnogi od njih smatraju, već zaštita prostora kao najvrednijeg resursa”, kazala je Brajović.

Milija Čabarkapa iz “Grin houma” je kazao je da je najgora situacija na opštinskom nivou, a da su, između ostalih, nedovoljni kapaciteti opština i firmi koje rade elaborate i nepostojanje objektiviziranih kriterijuma za ocjenu studija, neki od nedostataka studija o procjeni i strateškoj procjeni.

On je naveo da su slabosti procjena što su “prepisivački i opšteg karaktera”, što je u pitanju kasna procedura kada već nije moguće uticati na razvoj projekta, da se izdaje saglasnost i u slučajevima kada su potrebni dodatni podaci, a da je opis početnog stanja, po pravilu, uopšten.

Bonus video: