Komšija atelje zatrpao zemljom

Tvrdi da je sve prijavio Komunalnoj policiji, koja je naložila Vlahoviću da zemljište vrati u prvobitno stanje. Objašnjava i da je sadašnji vlasnik plac kupio od jednog službenika Komunalne polcije. Prethodno, komunalni policajac je zemljište kupio od Opštine na licitaciji, još za vrijeme bivše vlasti, a zatim ga i prodao Vlahoviću
93 pregleda 5 komentar(a)
Vlahović Šćepanović atelje, Foto: Dragana Šćepanović
Vlahović Šćepanović atelje, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.09.2017. 17:59h

Atelje poznatog vajara Miodraga Šćepanovića, ovogodišnjeg dobitnika Trinaestojulske i mnogih drugih međunarodnih nagrada, zatrpan je, kako tvrdi, kubicima zemlje.

Taj umjetnik više od dvije decenije radi pod otvorenim nebom, pored rijeke Svinjače, na opštinskom zemljištu. Konflikt s Podgoričaninom Dankom Vlahovićem, vlasnikom vikendice i placa u blizini, koji mu je, kako tvrdi, i zatrpao “atelje”, nedavno se završio i tučom između njih dvojice i prijavama u policiji. Istovarena zemlja i dalje prekriva, objašnjava vajar, više od polovine „ateljea“.

„Više od 20 godina radim ispod vrbe, na obali Svinjače iz koje i vadim kamen za svoje skulpture. Nikome to nije smetalo donedavno. To zemljište, koje je opštinsko i dato mi na korištenje, razdvaja put od placa na kojem je Vlahović kupio vikendicu. Nedavno je, praveći valjda parking pored kuće, zemlju istvario na dio na kojem radim i tako mi zatrpao kamen pripremljen za skulpture, ali me i onemogućio da dalje tu stvaram“, priča vajar.

Tvrdi da je sve prijavio Komunalnoj policiji, koja je naložila Vlahoviću da zemljište vrati u prvobitno stanje. Objašnjava i da je sadašnji vlasnik plac kupio od jednog službenika Komunalne polcije. Prethodno, komunalni policajac je zemljište kupio od Opštine na licitaciji, još za vrijeme bivše vlasti, a zatim ga i prodao Vlahoviću.

„Sa Vlahovićem sam se sreo kod ateljea, odnosno ispred njegove kuće. Poslije kraćeg razgovora, počeo je da me vrijeđa, a zatim i udario šakom u predjelu glave tako jako da sam jedva ostao na nogama. Pokušao sam da uzvratim, ali su nas razvadile komšije”, tvrdi Šćepanović.

Vajar misli da Komunalna policija nije ažurna oko rješavanja tog problema i zbog činjenice da je zaposleni u toj službi bio prethodni vlasnik placa.

Vlahović: Nije bilo tuče, zemlja ide kad popravim mašinu

Vlahović je „Vijestima“ potvrdio da je istovario, kako kaže, „par utovarnih kašika na dio opštinskog zemljišta“, koje koristi Šćepanović.

Određena količina je bila od- ranije na tom mjestu, kaže on, to jest, istovarena prije nego što je napravio kuću. Vlahović , takođe, tvrdi da nije udario vajara.

„Koliko sam uzurpirao ja opštinsko , toliko je i Šćepanović. Nakon što mi je naloženo da uklonim zemlju, ja sam odmah pristupio tome. Međutim, pokvarila se mašina, a drugu nije bilo moguće angažovati, iako sam zvao nekoliko Kolašinca, koji imaju mehanizaciju. Ne treba mi konflikt sa lokalnom upravom niti sa Šćepanovićem. Napravio sam vikendicu na tom mjestu da bih odmorio. Pokušavao sam mirno to da riješim, međutim, nakon telefonskog razgovora on je došao pred moju kuću i vrijeđao me grubo. Pogurali smo se, za šta imam i svjedoke, ali ga nijesam udario“, kaže Vlahović.

Obećali da će riješiti problem dogovorom

Načelnik Komunalne policije Zoran Kujović potvrdio je da je Vlahoviću naloženo uklanjanje zemlje, ali da je, kako kaže, postojao tehnički problem, jer se mašina pokvarila, pa je taj posao prekinut. On kaže da su Šćepanović i Vlahović zajednički došli kod njega i obećali da će riješiti problem dogovorom.

„Naložili smo vraćanje parcele u prvobitno stanje. Nakon toga je došlo do konflikta. Sumnje da opstruiramo zbog toga što je prvobitni vlasnik placa naš službenik, apsolutno nijesu tačne. Sve radimo prema propisima i zemlja će biti uklonjena“, kazao je on.

Bonus video: