Đurović: Neophodne brže reforme sudstva

"Naš strateški cilj da pristupimo evropskoj porodici naroda predstavlja dodatan motiv i podstrek da pokrenemo brže reforme u oblasti sudstva i da preduprijedimo ili smanjimo slučajeve korupcije i kriminala u svim oblastima društva", kazala je ona

3528 pregleda 3 komentar(a)
Đurović (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Đurović (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Crna Gora mora da pokrene brže reforme u oblasti sudstva i da preduprijedi ili smanji slučajeve korupcije i kriminala u svim oblastima društva, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je čestitala 29. oktobar - Dana crnogorskog sudstva, vršiteljki dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesni Vučković, nosiocima sudijske funkcije i svim zaposlenim u sudstvu.

"Funkcionalno, nepristrasno i objektivno sudstvo je temelj svake moderne, demokratske države, a za Crnu Goru cilj koji dugi niz godina afirmišemo i pokušavamo da dosegnemo", kazala je Đurović.

Ona je ocijenila da je mnogo izazova i problema sa kojima se suočavaju organi sudske vlasti, a koje mora država i društvo rješavati u što skorijem roku.

"To je neophodno, prije svega, da bi se obezbijedila pravna sigurnost za svakog građanina Crne Gore, ali i sačuvale osnovne funkcije države i osigurao naš dalji evropski put", rekla je Đurović.

Ona je ocijenila da oni koji imaju najveću odgovornost u zakonodavnoj i sudskoj vlasti moraju pronaći način da se obezbijedi nesmetano funkcionisanje sudske grane vlasti, u najboljem interesu građana i sveukupnog razvoja države.

"Naš strateški cilj da pristupimo evropskoj porodici naroda predstavlja dodatan motiv i podstrek da pokrenemo brže reforme u oblasti sudstva i da preduprijedimo ili smanjimo slučajeve korupcije i kriminala u svim oblastima društva", kazala je ona.

Predsjednica parlamenta je podržala crnogorske sudije u njihovom odgovornom i zahtjevnom poslu i poručila da pronađu snagu da se sa izazovima "nose" hrabro i odvažno.

"Sigurna sam da će dati maksimalan doprinos da izgradimo sudski sistem koji će biti usklađen sa evropskim kriterijumima i utemeljen na vladavini prava, stabilnosti pravnog poretka i garanciji zaštite prava i sloboda građana”, rekla je Đurović.

Bonus video: