Kroz projekat „Zajedno od znanja do posla“ 36 Nikšićana dobilo posao na period od pola godine do godinu

"Određeni broj nezaposlenih lica riješio je jedno od osnovnih životnih pitanja, a oni koji nijesu našli zaposlenje su, zahvaljujući četvoromjesečnim obukama, stekli nova znanja i vještine i postali konkurentni na tržištu rada", kazao je šef kabineta predsjednika Opštine Nikšić

2339 pregleda 1 komentar(a)
Zajedno od znanja do posla, Foto: Svetlana Mandić
Zajedno od znanja do posla, Foto: Svetlana Mandić

U okviru projekta „Zajedno od znanja do posla“, koji realizuju Opština Nikšić i NVO „Biznis centar“, 36 nezaposlenih osoba dobilo je posao u trajanju od šest mjeseci do godine.

Prema riječima koordinatorke projekta, Biljane Pinjatić, 23 poslodavca su dobili grantove, njih 46 je prošlo obuku, a od 62. nezaposlene osobe koje su tokom projekta obučene, njih 36 je dobilo posao.

„Riječ je o 17 muškaraca i 19 žena, a među njima je 12 mladih ljudi“, kazala je Pinjatić.

Marko Perućica, šef kabineta predsjednika Opštine Nikšić, kazao je da je projekat imao dva cilja – sa jedne strane da smanji nezaposlenost, a sa druge strane da pruži podršku razvoju privrede.

„Oba cilja su ostvarena i upravo ovaj projekat predstavlja primjer dobre prakse i veoma uspješne saradnje privatnog i javnog sektora, kao i saradnje lokalne uprave i nevladinog sektora“, kazao je Perućica.

Kako je istakao, projekat ima pozitivan efekat i na individualnom i na društvenom nivou, a njegovom realizacijom je dat doprinos poboljšanju socijalne slike.

„Određeni broj nezaposlenih lica riješio je jedno od osnovnih životnih pitanja, a oni koji nijesu našli zaposlenje su, zahvaljujući četvoromjesečnim obukama, stekli nova znanja i vještine i postali konkurentni na tržištu rada. Benefite imaju i poslodavci koji su od grantova, pored obučenog kadra, kupili i određenu opremu koja će im i ubuduće koristiti“, kazao je Perućica i dodao da su poslodavci kroz treninge unaprijedili znanja i dobili informacije o drugim programima podrške i načinu apliciranja.

Poručio je da će Opština Nikšić nastaviti da aplicira za sredstva iz fondova Evropske unije i drugih donatora, a sve u cilju da „građani Nikšića budu zadovoljni kvalitetom života u svom gradu“.

Projekat „Zajedno od znanja do posla“ se realizovao u okviru Programa Evropske Unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija Crne Gore. Vrijednost projekta kojeg su realizovale Opština i NVO „Biznis centar“ je oko 200.000 eura.

„Ministarstvo rada i socijalnog stranja koordinira sredstva podrške EU od 2012 godine i od tada opštine predstavljaju značajnu podršku, kredibilnog partnera kako u samoj pripremi dokumenta sa kojim apliciramo za sredstva iz EU fondova, tako i pri implementaciji projekata na lokalnom nivou. Od samog početka težnja je da se kapaciteti na lokalnom nivou unaprijede, kako bi danom stupanja u članstvo EU opštine mogle same da povlače sredstva iz EU fondova za realizaciju svih svojih strateških aktivnosti“, kazala je Ivana Šućur iz Ministarstva rada.

Detalj sa Projekta
Detalj sa Projektafoto: Svetlana Mandić

Podsjetila je da će 14. novembra u Nikšiću organizovati info dan na kome će prezentovati dodjelu bespovratnih sredstava u okviru grant šeme ,,Podrška zapošljavanju, socijalnoj inkluziji i socijalnom preduzetništvu“, a ukupna vrijednost ove grant šeme je nešto preko 2,7 miliona eura.

Darko Žugić, direktor „Biznis centra“, kazao je da je pored navedenih podataka, posebno ponasan na tri činjenice – Opština Nikšić je među opštinama koja je najviše izdvojila za razvoj preduzetništa ove godine, sve podnijete aplikacije su prihvaćene, a obuke i radionice su veoma kvalitetno sprovedene.

„Ukazali smo na privredni rast i kako mala i srednja preduzeća mogu da imaju korist kroz upotrebu fondova. Najbolji način da osiguramo uspjeh i ekonomski rast je pronalazak novih tržišta. Znam da govorimo o velikom izazovu – kako da mala i srednja preduzeća iskoriste fondove, kako da se internacionalizuju i unaprijede marketing“, kazao je Žugić i skrenuo pažnju na značaj klastera.

Bonus video: