Velika prljava mrlja u moru kod obale Luštice

Mrlja prljavomrke boje pružala je izuzetno ružnu sliku jer je u zalivu, zbog veoma lijepog vremena za ovo doba godine, vladala potpuna bonaca, pa nije bilo valova i vjetra koji bi inače, sami razbili mrlju

5429 pregleda 2 komentar(a)
Baza interventne ekipe UPSUL -a na Pristanu, Foto: Siniša Luković
Baza interventne ekipe UPSUL -a na Pristanu, Foto: Siniša Luković

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) i Mornarica VCG su zajedno intervenisale, na otklanjanju posljedica zagađenja koje je u jutarnjim časovima uočeno na površini Tivatskog zaliva.

Naime, građani i turisti koji su plovili izletničkim brodićima po zalivu Boke, uočili su i nadležnima prijavili pojavu velike prljave mrlje koja je plutala po površini mora na potezu od Pristana na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica, istočno prema Tivtu i Solilima.

Mrlja prljavomrke boje pružala je izuzetno ružnu sliku jer je u zalivu, zbog veoma lijepog vremena za ovo doba godine, vladala potpuna bonaca, pa nije bilo valova i vjetra koji bi inače, sami razbili mrlju.

Po prijavi građana, odmah je intervenisala dežurna ekipa UPSUL-a i Mornarice VCG koja je bazirana na Pristanu odakle je isplovio specijalni brod EKO-1 za intervencije u slučaju zagađenja mora.

Utvrđeno je da se ne radi o zagađenju od izlivanja u more nafte ili zauljenih tečnost, već je riječ o prljavoj pjeni, najvjerovatnije uzrokovanoj izlivanjem neprerađenih fekalnih voda iz nekog od obalnih kanalizacionih kolektora.

Posada plovila EKO-1 je nakon skoro dvočasovne intervencije, korišćenjem plutajućih brana, aspotrbenata i upijača sanirala ovo zagađenje.

Bonus video: