"Kolašin na vodi" (ne)može da ima vodu

Uprava za vode dala vodnu saglasnost na glavni projekat za jedan od 14 depadans objekata na obali Tare

18131 pregleda 8 komentar(a)
Objekti u obliku sojenica na obali Tare, Foto: Elaborat
Objekti u obliku sojenica na obali Tare, Foto: Elaborat

Uprava za vode dala je vodnu saglasnost firmama “Beppler&Partners”, “Stablo” i “Irenia Investments” na glavni projekat za jedan od 14 depadans objekata na samoj obali Tare, u blizini kolašinskog hotela “Bjanka” i na rubu Sportske zone, koji je među Kolašincima već nazvan “Kolašin na vodi”.

Objekat A1, zamišljen kako sojenica, za koji je dobijena vodna saglasnost, prema dokumentaciji dostupnoj “Vijestima”, bio bi sagrađen bliže vodi u odnosu na sadašnji zaštitni “gabion” na obali, koji je na 15 metara od rijeke. Prethodno za sojenicu su izdati i urbanističko-tehnički uslovi (UTU) u kolašinskom Sekretarijatu za planiranje prostora. Takođe, glavni državni arhitekta dao je saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta za taj objekat.

Međutim, nakon dva puta vraćanja na doradu, komisija kolašinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine odbila je Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za sojenicu na obali Tare. Kako je “Vijestima” rečeno u tom sekretarijatu, Elaborat je prvobitno vraćen na doradu “kako bi se, između ostalog, utvrdilo da objekat nije isplaniran u vodnom pojasu rijeke Tare”. Nakon što dva puta dokument nije usklađen sa sugestijama, ta komisija više neće odlučivati o njemu.

U dokumentu u kojem se razmatra mogućnost priključenja sojenica i ostalih objekata, koje su investitori planirali na obali Tare, na hidrotehničku infrastrukturu, iz preduzeća Vodovod i kanalizacija napominju da u tom dijelu grada ne postoji izgrađen sistem fekalne kanalizacije. Iz tog preduzeća kažu da, iako je u izmjenama i dopunama DUP “Centar Kolašin” u podzoni D3, na kojoj su planirani depadansi, ucrtan cjevovod fekalne kanalizacije on niti postoji, niti je ikada postojao na toj lokaciji. Objašnjavaju i da se otpadne vode iz objekata na susjednim parcelama disponiraju u septičke jame. U podzoni D3, kako su napisali, ne postoji ni sistem atmosferske kanalizacije.

Poseban problem, prema ocjeni Vodovoda i kanalizacije, je snabdijevanje vodom tolikog turističkog naselja. Objašnjavaju da bi obezbjeđivanje vode za depadanse te površine ugrozilo redovno snabdijevanje sadašnjih potrošača.

”Depadans A1 je dio prve faze realizacije veće cjeline, koja je definisana Idejnim rešenjem ‘Sportsko-turistički depadansi’ iz decembra 2021. godine, u okviru kog je dat arhitektonsko-urbanistički koncept sportsko-turističkih depadansa i hotela i koji predviđa ukupni kapacitet od 14 depadans objekata. Depadans A1, zajedno sa još dva objekta iz narednih faza realizacije kompleksa, osmišljen je kao red sojenica na stubovima, sa razuđenijom fizičkom strukturom koja ilustruje osipanje građene sredine bliže rijekama. Ovaj utisak pojačavaju i kalkani sa dinamičnim terasama koje se pružaju u pravcu rijeke Tare”, piše u opisu prve sojenice.

Svi depadansi planirani su na urbanističkoj parceli (UP) 3, u zahvatu DUP-a “Kolašin centar”, zona D. Ukupna površina UP je 66.053 kvadrata i u vlasništvu je investitora. DUP-om centar na toj parceli predviđena je izgradnja depadanasa ukupne bruto površine od preko 107.000 m2 i koji mogu imati suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje.

Elaborat iz Sekretarijata proslijeđen Agenciji za zaštitu životne sredine

Elaborat, je, prema dokumentaciji u koju su Vijesti imale uvid, proslijeđen iz kolašinskog Sekreterijata Agenciji za zaštitu životne sredine.

"Prema tumačenju člana 5 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu (Službeni list Crne Gore, br. 075/18) od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Agencije za zaštitu životne sredine, dobili smo informaciju da je saglasnost Glavnog državnog ili Glavnog gradskog arhitekte na projektnu dokumentaciju relevantno u odnosu na to da li postupak procjene uticaja vrši nadležni organ državne uprave ili nadležni organ lokalne uprave. Imajući u vidu da je Glavni državni arhitekta dao saglasnost na turističke objekte, predmeti su proslijeđeni Agenciji za zaštitu životne sredine na dalje postupanje", napisali su investitorima iz kolašinskog sekreterijata.

Ostaje nejasno da li je taj organ do sada o Elaboratu odlučivao mimo ovlašćenja koje ima.

Bonus video: