Vrata nisu zatvorena, Đalovića pećina i dalje ugrožena

Nije ispoštovan planirani rok i do septembra izvedeni radovi na ulazu Đalovića pećine

7222 pregleda 4 komentar(a)
Problematičan način zatvaranja ulaz, Foto: SK Pauk
Problematičan način zatvaranja ulaz, Foto: SK Pauk

Firma “Novi Volvox” nije, kako je predviđeno, do 30. septembra izvela radove na ulazu Đalovića pećine i obezbijedilia zaštitna vrata na ulazu, u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Unutrašnjost Đalovića pećine su u avgustu oštetili vandali, polomili ukrase i iscrtavali imena po ukrasima pećine.

Nakon toga firma “Novi Volvox” je zatvorila ulaz koji je nakon povlačenja investitora ostao otvoren, a bjelopoljski speleolozi optužili su izvođača radova da je nestručno zatvorio pećinu.

Iz kluba su upozorili da je time ugrožen kapitalni projekat od značaja za ukupni razvoj Crne Gore.

Ulaz pećine je fizički otvoren prije oko dvije godine, kada je izvođač radova napustio gradilište.

Iz firme “Novi Volvox” početkom septembra medijima je saopšteno da su bili prinuđeni da sve svoje aktivnosti prilagođavaju i realizuju u ljetnjim mjesecima, što je poprilično kratak period uslovljen objektivnim, klimatskim razlozima.

Predsjednik Speleološkog kluba “Pauk” Petar Cerović kazao je da je prošlo mjesec dana, a da nije bilo nikakvih pomaka u zaštiti ulaza.

Iz “Novog Volvoxa” je saopšteno da zatvaranje ulaza u Đalovića pećinu nije završeno do 30. septembra u skladu sa projektom, jer su od nadležnih institucija dobili zahtjev da privremeno zaustave radove do odluke o načinu zatvaranja ulaza.

“’Novi Volvox’ je obezbijedio sav potreban materijal za zatvaranje ulaza u skladu sa projektnom dokumentacijom i, kao što smo naveli, čekamo od investitora, tj. Uprave za kapitalne projekte i nadležnih institucija konačan stav o načinu zatvaranja navedenog vještačkog ulaza, kako bismo isti mogli realizovati. Više puta smo urgirali kako bismo zvaničan stav dobili što prije, a sve u cilju da se navedeni ulaz zatvori prije nastupajućeg zimskog perioda, u kojem neće biti moguće izvoditi radove”, piše u odgovoru Volvoxa, napominjući da je pristup lokaciji otežan usljed blokade puta od strane lokalnog stanovništva o čemu smo blagovremeno obavijestili predstavnike investitora.

Cerović je kazao da je ogorčen i zbog odugovlačenja postupka protiv vandala koji su u avgustu oštetili unutrašnjost pećine.

Sevdin i Emir Korać zbog “uništenja i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra” odgovaraju pred Osnovnim sudom, ali je ročište, zakazano za 27. oktobar, odloženo za 7. decembar.

”Do danas niko iz Tužilaštva nas nije kontaktirao oko prijave”, kazao je Cerović.

Bonus video: