OB Berane dobila aparat za mjerenje kvaliteta kostiju- osteodenzimetar

Iz Opšte bolnice su kazali da se medicinsko osoblje koji će raditi na tom aparatu nalazi na obuci u KCCG

4295 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Opšta bolnica Berane
Foto: Opšta bolnica Berane

Opšta bolnica u Beranama dobila je aparat za mjerenje mineralne gustine kostiju- osteodenzimetar.

Iz te zdravstvene ustanove su pojasnili da aparat mjeri kvalitet kostiju, a da je ta dijagnostička procedura do sada rađena samo u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Od početka novembra će se, kako su kazali, ova vrsta snimanja raditi u Beranama, a medicinsko osoblje koji će raditi na tom aparatu nalazi se na obuci u KCCG.

foto: Opšta bolnica Berane

Iz OB su saopštili i da snimanje traje kratko, da je neinvazivno i bezbolno, a da se standardno snima lijevi kuk i predio slabinske kičme od 1. do 4. lumbalnog pršljena.

"Tokom snimanja pacijent leži na leđima, najpre sa nogama savijenim u koljenima pod pravim uglom, oslanjajući se na specijalno napravljen kvadar (snimak lumbalne kičme) uz pravilno pozicioniranje od strane tehničara. Zatim i dalje ležeći na leđima sa lako raširenim nogama i blagom rotacijom u zglobu kuka ka unutra, uz fiksaciju oba stopala, snima se kuk", piše u saopštenju.

Pojasnili su i da je doza zračenja tokom jednog skeniranja na nivou dnevnog zračenja iz okruženja (kosmičkog zračenja, zračenja od uređaja u našoj okolini – mobilnih telefona, televizora, kompjutera) ili "koje primimo tokom jednog prekookeanskog leta".

Bonus video: