Hrapoviću oko 2.500 eura za neiskorišćene odmore

Istu naknadu tražila su i dobila i dva funkcionera aktuelne vlasti, bivši državni sekretari u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević i Veljo Čađenović. SDT prošle godine saopštio da istražuje životni stil porodice nekadašnjeg ministra

41870 pregleda 88 komentar(a)
Naknadu tražio u novembru prošle godine, Foto: Boris Pejović
Naknadu tražio u novembru prošle godine, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija isplatilo je u utorak oko 2.500 eura nadoknadu štete zbog neiskorišćenih odmora za bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića (Socijaldemokrate).

Istu naknadu tražila su i dobila i dva funkcionera aktuelne vlasti, bivši državni sekretari u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević i Veljo Čađenović.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja od 19. oktobra - da li je Hrapović tražio nadoknadu štete zbog neiskorišćenih odmora, da li mu je isplaćena i u kojem iznosu. Devet dana kasnije, iz Ministarstva finansija (MF) “Vijestima” su potvrdili da su izvršili nalog kolega iz resora zdravstva, koji im je stigao nakon pitanja redakcije.

”Ministarstvo finansija je 25. oktobra tekuće godine izvršilo nalog Ministarstva zdravlja po kojem su isplaćena sredstva u ukupnom iznosu od 5.297,50 eura. Riječ je o naknadi štete za neiskorišćeni godišnji odmor za bivše rukovodioce, odnosno bivšeg ministra dr Kenana Hrapovića i dva bivša državna sekretara, Anku Vukićević i Velja Čađenovića. Sredstva su obezbijeđena u skladu sa članom 18 Zakona o upravnom postupku, a u vezi sa članom 86, stav 3 Zakona o radu”, piše u odgovoru MF.

Zakonom o radu propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu štete, ukoliko mu poslodavac ne obezbijedi ostvarivanje prava na godišnji odmor.

Hrapović je ovu naknadu tražio u novembru prošle godine.

”Obraćam vam se sa zahtjevom za nadoknadu štete isplatom Zakonom definisanog novčanog iznosa, usljed neiskorišćenog odmora, na koji sam imao pravu u skladu sa Zakonom”, stoji u zahtjevu bivšeg ministra koji je dostavljen Ministarstvu zdravlja, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Nekadašnji ministar zdravlja koristio je i pravo na jednogodišnju funkcionersku naknadu, nakon što je u decembru 2020. ostao bez funkcije. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istraživalo je životni stil njegove porodice, a javnost do danas nije obaviještena da li su tužioci nešto i šta utvrdili...

Jednogodišnje naknade po prestanku funkcije nije se odrekla ni bivša ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, nosilac liste Demokratskog fronta (DF) na lokalnim izborima održanim prošle nedjelje.

Prema posljednjem objavljenom spisku funkcionera Ministarstva zdravlja iz jula ove godine, Borovinić Bojović primala je mjesečno 1.762,763 eura u neto iznosu na ime te naknade.

Na platnom spisku Ministarstva zdravlja i nakon razrješenja su i bivši državni sekretari Vukićević i Čađenović, čije mjesečne nadoknade nakon prestanka funkcije iznose oko 1.501 i 1.548 u neto iznosu.

”Vijesti” su prošlog mjeseca objavile da je Ministarstvo zdravlja, na čelu s ministrom Dragoslavom Šćekićem, uvećalo broj radnih mjesta predviđenih sistematizacijom sa 84 na 116.

To je gotovo tri puta više zaposlenih u odnosu na period od prije šest godina, kada je u tom resoru bilo mjesta za najviše 45 osoba.

Iz ovog Vladinog resora “Vijestima” nijesu odgovorili kakve su izmjene u odnosu na prethodni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je donesen u oktobru prošle godine za vrijeme mandata Borovinić Bojović, te koliko mjesta je popunjeno trenutno. Broj osoba s kojima su potpisani konsultantski i ugovori o privremenim i povremenim poslovima je nepoznat.

Prema dostupnoj dokumentaciji u Ministarstvu zdravlja su u junu 2022. godine bile zaposlene 73 osobe.

Bonus video: