Čekamo pare, sanacija deponije Mislov do polovinom novembra

Deponija Mislov do odlazi u istoriju, osim sanacije, biće izgrađen reciklažni centar i gasna elektrana

7273 pregleda 9 komentar(a)
Đorđije Manojlović, Foto: Svetlana Mandić
Đorđije Manojlović, Foto: Svetlana Mandić

Sanacija nelegalne deponije Mislov do u Nikšiću počeće u drugoj polovini novembra, čime bi se konačno krenulo sa rješavanjem najveće crne ekološke tačke grada pod Trebjesom koja na to čeka duže od deceniju.

To je za “Vijesti” kazao sekretar Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović, nakon što je Vlada odobrila 400.000 eura za sanaciju te deponije.

”Čim legnu sredstva raspisujemo tender i očekujemo da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini novembra”, rekao je Manojlović.

Studiju izvodljivosti za saniranje požara na deponiji Mislov do uradila je firma “Tekon” iz Beograda i Manojlović očekuje da će ta firma, ukoliko se ne prijavi neko sa boljom ponudom, realizovati sanaciju.

Firma “Tekon” je odradila 3D termalno snimanje Mislovog dola koje je pokazalo da 30 odsto deponije gori i da su požari aktivni godinama.

”Oni su dali rješenje da se deponija sanira i zajedno sa Opštinom urađen je elaborat o hitnom gašenju požara, pripremljena je sva potrebna dokumentacija, a veliku podršku smo dobili od Ministarstva ekologije da se čitav postupak ubrza”, kazao je Manojlović.

Nakon sanacije požara, slijedi kultuvisanje deponije, a privremena deponija će biti pored postojeće.

”Ostvarili smo kontakt sa Termoelektranom Pljevlja, jer će biti potrebno deponiju zatrpati pepelom. Pepeo iz TE odgovara i količinski i morfološki. Opština je spremna odmah da se krene sa sanacijom”, istakao je Manojlović.

Česti požari na deponiji Mislov do
Česti požari na deponiji Mislov dofoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, završena je studija o gasnoj elektrani, trenutno se ona reviduje, nakon toga slijedi javna rasprava koja će trajati 15 dana, a zatim javni poziv za izbor izvođača.

”Za taj posao su zainteresovani Holanđani, bilo je interesovanja i od Italijana. Do kraja godine biće raspisani tender i za ovaj dio”, obećao je sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić.

Osim generalne sanacije Mislovog dola najavljeno je i otvaranje Regionalnog reciklažnog centra.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Bonus video: