Šanse male, sunčani dani rade za solanu

Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica je objasnila da je sanacija bentova i nasipa na bazenima od krucijalnog značaja jer omogućava da voda cirkuliše na pravi način i dolazi do svih djelova solane

9272 pregleda 7 komentar(a)
Ima li nade za novi početak: Solana, Foto: Samir Adrović
Ima li nade za novi početak: Solana, Foto: Samir Adrović

Nacionalni parkovi (NP) upravljaće ulcinjskom solanom sve dok lokalna vlast ne oformi preduzeće koje će preuzeti inegerencije nad najstarijim ulcinjskim kolektivom, a šanse za sanaciju bentova i nasipa na bazenima donacijom odobrenom prije deset mjeseci, iako minimalne, još postoje.

To je “Vijestima” potvrdila Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

”Šanse su baš male, ali nećemo odustati dok imamo najavu sunčanih dana i u novembru. Naša nada postoji da ćemo završiti makar nešto, ali sada čekamo novog direktora NP od koga ćemo pokušati da što prije dobijemo dozvolu za radove”, kazala je Medenica.

Ona je ranije optužila sada već bivšeg direktora NP Aleksandra Bulatovića da se oglušio o urgencije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i dogovore postignute unutar Radne grupe koja se bavi temom sanacije ulcinjske solane.

Vlada je u četvrtak smijenila Bulatovića na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Medenica je nedavno za TV Vijesti kazala da je otpor Bulatovića uslijedio nakon što je od njega traženo da potpiše zahtjev za izdavanje dozvole koja je trebalo da se uputi Agenciji za zaštitu životne sredine. Do tada je, kako je navela, bila pripremljena sva tehnička dokumentacija i utvrđeni prioritetni nasipi za izvođenje radova.

Objasnila je da je sanacija od krucijalnog značaja jer omogućava da voda cirkuliše na pravi način i dolazi do svih djelova solane.

I Forca je nedavno tražila od Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma i Vlade da odmah reaguju i preduzmu mjere kako bi se ispoštovao rok i kako bi što prije došlo do realizacije projekta sanacije bentova i nasipa. U toj partiji tvrde da u NP koče realizaciju tog projekta.

”Upoznati smo od strane CZIP da u NP koče projekat koji je trebalo da bude dostavljen Agenciji za zaštitu životne sredine na dalje postupanje, a tiče se sanacije bentova i nasipa na ulcinjskoj solani. Država je delegirala NP da zaštite ulcinjsku solanu, pa nas zanima zašto do realizacije projekta nije došlo”, pitali su iz Force.

Pojasnili su da je Fondacija Mava, koja se bavi očuvanjem biodiverziteta za dobrobit ljudi i prirode, opredijelila finansijska sredstva za tu namjenu, te da ona moraju biti utrošena do kraja oktobra 2022.

”Opštini Ulcinj je jako bitna realizacija ovog projekta jer se njegovom sanacijom može ponovo uspostaviti sada prekinut ključni ekološki proces”.

Bonus video: