Naučni simpozijum u Podgorici, plenarno predavanje će održati dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2011. godine

Kako su kazali, skup će biti usmjeren na naučne discipline koje pokriva Odjeljenje prirodnih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i odvijaće se u pet sesija, u okviru kojih će izlagati eminentni naučnici i istraživači našeg porijekla iz regiona i svijeta

6256 pregleda 2 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Univerzitet Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuju naučni simpozijum Nauka i male zemlje: sinergija dijaspore, matice i prijatelja Crne Gore koji će se održati 2. i 3. novembra 2022. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Iz Univerziteta su saopštili da će nakon otvaranja skupa, plenarno predavanje održati dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2011. godine profesor Dan Shechtman.

Kako su kazali, skup će biti usmjeren na naučne discipline koje pokriva Odjeljenje prirodnih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i odvijaće se u pet sesija, u okviru kojih će izlagati eminentni naučnici i istraživači našeg porijekla iz regiona i svijeta.

U posebnoj sesiji, pod nazivom „Primjeri dobre prakse”, istraživači iz Crne Gore će govoriti o svojim iskustvima saradnje sa istraživačima iz dijaspore.

"Skup odražava trajnu posvećenost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Univerziteta Crne Gore sabiranju vrhunskih naučnih znanja, sa ciljem razvoja i afirmacije naših naučnih i obrazovnih potencijala. Osnovni cilj skupa jeste zbližavanje naučne dijaspore i matice Crne Gore putem uspostavljanja konkretnih vidova saradnje na iniciranju i realizaciji zajedničkih naučnih projekata, studijskih programa istraživanja i usavršavanja, itd", navodi se u saopštenju.

Iz Univerziteta su poručili da će zainteresovani istraživači imati priliku za direktnu razmjenu mišljenja i predloga za dalju saradnju sa uvaženim predavačima.

"Kako bi se ostvarilo blisko povezivanje naučne matice i dijaspore, predviđeno je da predavači ne govore samo ex cathedra, već da manji broj specijalizovanih učesnika bliskog naučnog profila (eksperti i studenti, podjednako), diskutuje sa njima u dvije posebne sale", piše u saopštenju.

Bonus video: