CGO: Ministarstvo pravde zaboravilo na zakone iz evropske i reformske agende

Pojasnili su da je izmjenama i dopunama ovog Zakona predviđeno i jačanje položaja maloljetnog lica oštećenog krivičnim djelom kao maloljetnih svjedoka u postupku, te da je bitno da se to što prije privede kraju, kako bi dobili kvalitetna zakonska rješenja i uslove za pravosuđe po mjeri djeteta

3360 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštilo je da je Ministarstvo pravde zaboravilo na zakone iz evropske i reformske agende.

Iz te NVO su podsjetili da su Programom pristupanja CG EU 2021 – 2023. predviđene izmjene i dopune Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku uz početak primjene novih odredbi u II kvartala 2022.

"U IV smo kvartalu, a nema ni naznaka izmjena, a kamoli njihove primjene", kazali su oni.

Pojasnili su da je izmjenama i dopunama ovog Zakona predviđeno i jačanje položaja maloljetnog lica oštećenog krivičnim djelom kao maloljetnih svjedoka u postupku, te da je bitno da se to što prije privede kraju, a kako bi dobili kvalitetna zakonska rješenja i uslove za pravosuđe po mjeri djeteta.

"Ministarstvo pravde nije adekvatno posvećeno ispunjavanju obaveza iz evropske i reformske agende, a što se konstatuje i eksplicitno u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije. To nanosi štetu čitavom društvu, a u ovom konkretno slučaju jednoj vrlo osjetljivoj grupaciji mladih ljudi", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je CGO i ranije ukazivao Ministarstvu pravde na potrebu fokusa na ovu temu, a više o tome je dostupno i publikaciji „Mjere i sankcije prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela“.

Bonus video: