Mještani Lepetana u četvrtak blokiraju magistralu, uputili poziv Abazoviću

"Svaka gradnja je onemogućena, u ovu Mjesnu zajednicu se godinama nije ništa ulagalo, a sve to zbog toga što nikad nije donešen DUP", navodi se u pozivu premijeru

7005 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mještani Lepetana u četvrtak u pet minuta do 12 sati, organizovaće protest i jednočasnovnu blokadu Jadranske magistrale na lokalitetu Luka u tom mjestu, zbog višegodišnjeg oglušivanja države Crne Gore na njihove zahtjeve da se konačno donese i usvoji prostorno-planska dokumentacija za područje te Mjesne zajednice u Opštini Tivat.

Područje te MZ, odnosno naselja Lepetane sa okolinom, jedino je na teritoriji opštine Tivat koje nema važeći DUP, a što je problem koji traje već godinama. DUP Lepetane bi trebalo da pokriva površinu od 20,24 hektara i obuhvata teritoriju najsjevernijeg dijela Opštine Tivat. Ovaj planski dokument obuhvata prostor od krajnje sjeverne granice naselja Lepetane prema tjesnacu Verige do rta Opatovo na jugu, sa isključenim područjem dosadašnje kasarne u Lepetanima površine 4,69 hektara, a za koju je već prije nekoliko godina napravljen i u Skupštini Opštine Tivat usvojen posebni Urbanistički projekat.

Vlada Crne Gore je od usvajanja aktuelnog Zakona o planiranju i izgradnji prostora, koji je planiranje centralizovao na državnom nivou i izuzeo ga iz nadležnosti lokalnih uprava, u dva navrata, počev od 2019. do danas, donosila odluku o pokretanju postupka izrade novog DUP-a Lepetane, birala obrađivača i davala mu programski zadatak. Međutim, Vlada je nakon toga, takođe dva puta bez ikakvog obrazloženja, donosila i odluke o prestanku važenja svojih ranijih odluka o izradu novog DUP-a za Lepetane. Posljednji put je to Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivikapića uradila 29. decembra prošle godine.

Ovo u praksi znači da stanovnici Lepetana, ali i lokalna uprava Tivta imaju potuno „vezane ruke“ kada je u pitanju legalna izgradnja bilo kakvog novog objekta na području te mjesne zajedince. Mještani ne mogu graditi nove kuće i druge objekte, a lokalna uprava Tivta ne može započeti izgradnju bilo kojeg novog javnog ili objekta infrastrukture, iako su oni prijeko potrebni u tom naselju gdje se već decenijama gotovo ništa značajnije nije uložilo. Zbog toga su Lepetanci prije dvadesetak dana održali zbor mještana i potpisali peticiju kojom je od Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) traženo da odnmah prostupi izradi DUP-a za to mjesto. Međutim, ni nakon isteka ostavljenog roka od 15 dana, iz resora koji bodi ministarka Ana Novaković Đurović (URA) mještani nisu udostojeni nikakvog odgovora ili reakcije.

Stoga će oni, kako je najavljeno i na zboru građana, u četvrtak organizovati prvi protest u tom mjestu sa blokadom saobraćaja na Jadranskoj magistrali. Blokada će, prema riječima predsjednika MZ Lepetane Đura Grubišića, trajati sat vremena.

”Dali smo rok ministarstvu od nekih 15 dana da nam daju makar neki odgovor kada će se pristupiti izradi DUP-a, zašto se ne pristupa, zašto ne dobijamo odgovor od njih, međutim kao što smo navikli i očekivali odgovora nije bilo. Taj rok od 15 dana je istekao prošle sedmice ali smo mi dali još jednu sedmicu da se organizujemo i najavimo taj naš protest. Nadamo se da ćemo ovim putem skrenuti pažnju na sebe jer smo izrevoltirani ignorisanjem ministarstva i njihovom neaktivnošću,” kazao je novinarima Đurišić, koji je pozvao i ostale građane Tivta da se pridruže na protestu Lepetanaca i pomognu im u njihovim naporima da se “makar pokrene izrada DUP-a”.

„Kada nema DUP-a opština Tivat ne može da uradi nikakve značajne investicije u infrastrukturu tako da smo onemogućeni da imamo neki normalan život. Bukvalno nam remete kvalitet života ne donošenjem DUP-a zadnjih 20 godina. Ja bi pohvalio opštinu Tivat koja je kao i mi bezbroj puta pisala ministarstvu i objašnjavala koliko je hitno i koliko je značajno da se taj DUP donese. Međutim, kao i mi, i Opština je ostala bez ikakvog odgovora”, objasnio je Grubišić.

Nezadovoljni mještani poziv na protest i blokadu magistrale danas su uputili i predsjedniku Vlade i lideru Građanskog pokreta URA, Dritanu Abazoviću.

U pozivu Abazoviću koji je proslijeđen i medijima, mještani Lepetana su naveli da im je “čast pozvati” premijera na protest “zbog toga što nikad nije donešen DUP Lepetane, a više puta se dolazilo skoro do kraja njegove izrade, te je došlo do njegove trajne obustave donošenja.”

“Kako je isti prošao više javnih rasprava i kako su probijeni svi zakonski rokovi za njegovo donošenje, molimo da Vašim prisustvom uveličate ovaj događaj i mještanima, očigledno drugog reda, objasnite kada će doći do izrade novog DUP-a i kada će moći da valorizuju svoju imovinu, te poslije deset i više godina, dobiju dozvole za svoje stambene objekte. Svaka gradnja je onemogućena, u ovu Mjesnu zajednicu se godinama nije ništa ulagalo, a sve to zbog toga što nikad nije donešen DUP”, naviodi se u pozivu predsjedniku Vlade.

“Za nedonošenje ovog plana odgovorne sve Vlade i politike prije Vaše, a kriva je i Vaša ministarka, gospođa Ana Novaković Đurović i potpuno ignorisanje ministarstva kojim valjda ona rukovodi a kome smo upućivali više dopisa, a zadnji put i peticiju propraćenu pismom i obavještenjem da ćemo blokirati saobraćajnicu dok god ne dobijemo odgovor. Ovim putem Vas molimo da zaustavite izumiranje ovog predivnog primorskog mjesta koje se nalazi na samo par kilometara od Porto Montenegra, a isto tako morskim putem do rizorta Porto Novi”, naveli su u svom obraćanju premijeru Abazoviću, mještani Lepetana.

Bonus video: